A pákozdi csata 156. évfordulója

2004-09-26

A pákozdi csata 156. évfordulója

Szeptember 26-án egész napos program keretében emlékeztek meg a pákozd-sukorói csata 156. évfordulójáról a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének rendezésében a pákozdi Mészeg-hegyen.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a csata hős katonáinak tiszteletére ünnepi megemlékezést ésegész napos családi programot szervezett a pákozdi emlékműnél, a Mészeg-hegyen. A már hagyományokkal rendelkezőeseményre idén is több ezer ember látogatott el. Az ünnepi megemlékezés előtt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör megkoszorúzta a szervezet örököselnökének emléktábláját a múzeum falán: dr. Gyuricza Béla vezérezredes az egyesület élén sokat tett a pákozdi emlékhely felújításáért is. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és dr. Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök, majd Warvasovszky Tihamér, az egyesületjelenlegi elnöke.

Az emlékműnél Takács János, Pákozd polgármestere és dr. Szenes Zoltán altábornagy emlékezett mega hősökről, akik 156 évvel ezelőtt megfutamították Jellasics horvát bán seregét. Bár a csata nem voltjelentős a szabadságharc történetében, a fiatal magyar honvédség első nagyobb sikere hitet adotta katonáknak: a gyengébb felszereltségű magyar sereg képes felvenni a harcot az osztrák csapatokkal.

Kattintson a képre a nagyításhoz
Az ünnepi beszédeket koszorúzások követték, majd megkezdődött a pákozdi csata: hagyományőrző csoportok éshuszáregyesületek közreműködésével bemutatták, hogyan küzdöttek akkoriban a katonák. A csata kimenetelenem volt kétséges: a magyar csapatok fél óra alatt legyőzték a császáriakat.

A csata után meglepő hírt közöltek a megafonok: ellenséges területen rekedt egy magyar lövészszakasz,akiket ki kell szabadítani. Ne tessék megijedni, ez már a 21. század: a magyar honvédség egy könnyűlövészzászlóalja tartott látványos harcászati bemutatót, amelynek során harci helikopterek segítségévelmentették ki a sérült katonákat az ellenség karmaiból, akik viszont csak egy UAZ-zal rendelkeztek. Ennek szétlövésegyerekjáték volt a jól felszerelt helikopterek számára, így a magyar katonák veszteség nélkül térhettekhaza.

A harcászati bemutató után elkezdődtek a színpadi műsorok is: művészcsoportok, táncosok, mazsorettek léptek fel,a programot a Back II Black koncertje zárta, kilógva kissé a helyszín hangulatából. Közben a látogatókközelebbről is megismerkedettek a harci helikopterekkel és a modern haditechnikával, érdekességekettudhattak meg a hivatásos katonai szolgálatról.

L.M.