Dr. Gyuricza Béla emléke

2004-11-09

Dr. Gyuricza Béla emléke

Gyuricza Béla 1939. március 23-án született Endrődön. Középiskolai tanulmányait a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolában végezte, majd 55 éves koráig a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainál töltött be beosztásokat, szakaszparancsnoktól a hadtestparancsnokig.

A katonai szolgálata során megszerzett tapasztalatai arról erősítették meg, hogy a honvédség csak akkor lehet eredményes, ha maga mögött tudja a társadalom támogatását. Eért volt elkötelezett híve a civil kontrol és a társadalmi nyilvánosság erősítésének.

Dr. Gyuricza BélaNyugállományú altábornagyként vállalt szerepet a politikában, az 1994. évi országgyűlési választáson országos listáról, 1998-ban pedig a székesfehérvári 2. választókerületből egyéni képviselőként került a parlamentbe, ahol mindenkor különös figyelmet fordított a katonák képviseletére is.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete munkájában a megalakulástól kezdve meghatározó szerepet töltött be Dr. Gyuricza Béla nyugállományú vezérezredes, országgyűlési képviselő, 1998-99. között miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára, nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Az emléktáblaA Baráti Kör elnökeként kezdeményezője volt a honvédelem kérdéseit népszerűsítő rendezvények szervezésének, például az önkormányzati és civil szervezeti vezetők vitafórumának. A Pákozd-Sukorói megemlékezések rendjének kialakítását is ő végezte. Nevéhez fűződik a pákozdi katonai emlékhely alapításának gondolata, valamint a kiállító- és előadó terem építésének megindítása. Az elnöki tisztségről 1999. tavaszán lemondott, de a közgyűlés által adományozott örökös elnöki címet 1999. májusában bekövetkezet haláláig büszkén viselte.

A Baráti Kör emlékének megőrzésére az általa kezdeményezett emlékhelyen 2000. szeptember 29-én emléktáblát állított.