A Pákozd-sukorói csatára emlékeztünk

2005-10-03

A Pákozd-sukorói csatára emlékeztünk

Sukoró - 2005. szeptember 30.

Szeptember 30-án, pénteken délután a sukorói Művelődési házban a tókörnyéki önkormányzati vezetők civil szervezeti képviselők részvételével tanácskozás tartottak a honvédelem aktuális kérdéseiről. Molnár Frenc polgármester köszöntő szavait követően Görög István titkár emlékezett az elmúlt 10 év hasonló rendezvényeire annak okán, hogy ez volt a 10. tanácskozás. Bemutatta Dr. Vizi László főiskolai tanárt, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezetőjét. Vizi tanár úr előadásában a békemissziók történetével, biztonság politikai és katonai aspektusaival foglalkozott. Az előadást követően többen fűztek gondolatot a témához.
17-órától a sukorói református templomban bensőséges hangulatú ünnepségen emlékeztünk az 1848. szepetember 28-i haditanács résztvevőire. Az esemény jelentőségét Dr. Kedves Gyula alezredes úr a Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese méltatta, majd Györffy Villám András hagyományőrző ezredes a Magyar Huszár és Hagyományőrző Egyesület elnöke számolt be a magyar hagyományőr munka hivatásáról és eredményeiről. A Honvéd Együttes művészeinek színvonalas műsorát
követően a református és katolikus tábori lelkészek imája, majd a résztvevő nagyszámú közönség – köztük a csatát vezető Móga János tábornok leszármazottai – közös koszorújának elhelyezése zárta a programot.