Üvegkép-kiállítás a magyar uralkodók képeiből

2006-11-09

Üvegkép-kiállítás a magyar uralkodók képeiből

2006. november 7.

Árpád fejedelem, Szent István, Imre herceg, Aba Sámuel, III. András, és I. Béla király. Ismert és kevésbé ismert történelmi személyek, fejedelmek, az Árpád – ház királyai és szentjeinek képeivel ismerkedhettek a látogatók. A Takács Borbála művésznő üvegképeiből rendezett kiállítást november 7-én nyitották meg a Helyőrségi Klubban. Megnyitójában Sóbor Antal, író emlékeztetett arra, Takács Borbála festett üvegképeinek jellemzője, hogy a hagyományos ábrázoló művészet keretében „emberi” párbeszédre törekedik nézőjével. Az alkotó egyben felvállalja forrásait, amelyekből ötleteit meríti: a középkori miniatúrákat. Hűséggel ábrázolja az eredetit, vissza adja annak műgondját, hangulatát, színvilágát. A művész István királytól III. Endréig, a mintegy huszonegy királyportréjához, és az Árpád-ház női szentjeit bemutató képeihez rendszerint a fellelhető legkorábbi ábrázolásokat „hívta segítségül”. Így a bécsi Képes krónikát, a Thuróczy krónikát, a Magyar Szent Koronán található I. Géza portréját, és a firenzei Santa Croce Szent Erzsébetet ábrázoló képét. Nem mellőzte a Hagia Sophia mozaik anyagát sem.

A képek első látásra „valóságos” festményeknek tűnhet a szemlélő számára. Ez azonban csak a látszat. Takács Borbála tárlatában az üveglap különleges, kellemesen csillogó fényt ad a felvitt festékeknek. Ilyen módon a festő káprázatos színek hatását, arany és ezüst festékek alkalmazásával teszi még pompásabbá.

A technika valóban különleges, és egyedi. Nem véletlenül. A szakemberek szerint az üvegfestés során minden a lehető legnehezebb technikával készül. A fonák oldalon festett üvegkép a legbátrabb piktorok eljárása. Az üveg hátlapjára kell festeni először azt, amit olajfestményen utoljára. Vagyis fordítva készül a kép, „foltkihagyásos módszerrel”. Korrekcióra lehetőség nincs, minden lehúzott részlet végleges és javíthatatlan.

A kiállítás megtekintését követően az érdeklődőket rövid történelmi utazásra hívta Dr. Juhász László történész-újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa, a Magyar Televízió korábbi hírigazgatója, akinek a hazának történelmét megelevenítő dokumentumfilmjeit gyakran mutatják be a televíziók. Előadásban Alsó-Ausztria történelmünkben is fontos szerepet játszó színhelyeit mutatta be a honfoglalástól a második világháború befejezésééig.

Szücs Gábor