Évi közgyűlést tartott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete

2007-03-21

Évi közgyűlést tartott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete

A közgyűlés kezdetén József Attila, „Thomas Mann üdvözlése” című költeményét, hallgatta a tagság, ezt követően pedig Warvasovszky Tihamér polgármester, a baráti kör elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Görög István ezredes, az egyesület titkára beszámolójában röviden vázolta az egyesület több éves tevékenységének jelentősebb állomásait, és szólt arról, hogy a korábban megkezdett tanulmányi túrák-sorozatának keretében legutóbb a Rákóczi szabadságharc emlékhelyeit járták végig (ellátogatva Sárospatakra, a kárpátaljai Munkácsra, a törökországi Izmitre, Rodostóba, és a felvidéki Kassára, Késmárkra Eperjesre).

Görög István beszédében hangsúlyozta, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság a baráti kört bízta meg az elkövetkezendő négy esztendőben a katonai emlékhely gondozásával és fejlesztésével. Megemlítette, hogy a missziókban részt vevő katonák emlékművének kialakítása megtorpant. A Bocskai Alapítvány kezdeményezte emlékmű alapköve korábban már elhelyezésére került, azonban az alapítvány jelenleg forráshiánnyal küzd, így nem tud tovább lépni az emlékmű kialakításának ügyében. Ezért segítésért fordult a HTBK vezetőségéhez. A tagság közül korábban különböző helyszíneken többen is teljesítettek missziós szolgálatot, ezért örömmel csatlakoztak az alapítvány által megfogalmazott felhíváshoz. Gyűjtést rendeznek és az így befolyt összeggel segíthetnek kimozdulni a jelenlegi állapotokból. Tervek szerint május 25-re, a Békefenntartók Napjára elkészülhet az emlékmű első üteme.

Sándor Csaba gazdasági vezető az éves költségvetési tervezetet, Szücs József, a Felügyelő Bizottság jelentését és Dr. Bordács István a baráti kör alapszabályának módosítását ismertette.

Oláh László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főosztály Helyettes vezetője Szekeres Imre honvédelmi miniszter jókívánságait tolmácsolta a baráti kör számára, további sikereket kívánva a munkájukhoz.

A közgyűlésen részt vett Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Beszédében elismerését fejezte ki a HTBK székesfehérvári szervezetének eddig munkájáért, egyúttal a parancsokság és a teljes állomány nevében a támogatásukról biztosította jövőbeni tevékenységükben. A tábornok emléktárggyal köszöntötte a polgármestert, az elmúlt 4 évben a társadalmi szervezet élén folytatott tevékenysége elismeréseként.

A közgyűlés a beszámolókat, terveket elfogadta, majd döntött a határozatok elfogadásról is. A rendezvény végén elismerések és emléklapok átadása következett.

– Szűcs Gábor –

Elismerések:

Szabó István Tivadar, Cerbona Rt. Vezérigazgatója a Baráti Kör kiemelt támogatójaként, és Dr. Gamauf András a történelmi hagyományok ápolása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként kitüntetésben részesült.

A Baráti Kör érdekében végzett munkája elismeréséül tárgyjutalomban részesült:

Csathó József

Gulyás Gábor

Igaz Krisztina

Horváthné, Horváth Ilona

Jakab Sándor

Lugosi Tamás

Magda Zsuzsanna

Mátyás Andrea

Mészáros Gabriella

Mihály Jánosné

Oláh László

Ősz László

Papp Lóránt

Polyák György

Sárközy Istvánné

Szanyi Hilda

Szigeti Gyula

Szücs Gábor

Tóth Sándor

Törzsök Tibor

A Baráti Kör Választmányának javaslatára Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről elismerésben részesült:

Benkő Tibor vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok helyettese

Dr. Bordács István

Görög Istvánné

Kollár Endre

Kolozsváry Kende

Nagy Károly

Sándor Csaba

Sükösd Gézáné

A 10 éves tagsága viszonya emlékére Emléklapban részesült:

Fritz Sándor

Jobbágy Antal

Kolozsváry Kende

Mészáros Géza

Molnár József

Nagy András

Pongó Ferenc

Szabó Béla

Tihanyi Tamás

Varga Tibor

Vigh József

Virágh Ferenc

Zalavári Pál