A szárazföldi haderőnem napja

2007-10-08

A szárazföldi haderőnem napja

Szeptember 29-e a szárazföldi haderőnem napja. Egy évvel ezelőtt a HM Honvéd Vezérkar főnöke, a szárazföldi csapatoknál szolgáló katonák kérését teljesítve, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő eseményének, a pákozd-sukorói csata emléknapját a szárazföldi haderőnem hivatalos ünnepévé nyilvánította. A 159 évvel ezelőtt történtekre emlékezve, és gróf Batthyány Lajos, az 1848-as forradalom miniszterelnöke születésének 200. évfordulója alkalmából, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP), a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, továbbá Pákozd, illetve Székesfehérvár önkormányzata gazdag programsorozatot állított össze, melynek keretében, szeptember 28-án került sor a haderőnemi nap megünneplésére.

Emlékezni és ünnepelni gyülekeztek a katonák és a vendégek a sukorói református templomnál, az 1848-as haditanács helyszínén. Székesfehérvár önkormányzatát dr. Csapó Csilla alpolgármester, Sukorót Molnár Gábor polgármester, az MH ÖHP-t Benkő Tibor vezérőrnagy, a parancsnok helyettese képviselte. A templomban Szabó László ezredes, az MH ÖHP szárazföldi főreferense köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a vezérkar főnökének köszöntő levelét. E gondolatok jegyében szólt Benkő vezérőrnagy is, aki rövid történelmi visszatekintésében párhuzamot vont a szabadságharc honvédseregeinek küzdelmei, eredményei és a mai magyar honvédség között. „Úgy, ahogy elődeink küzdelmeikkel, hazaszeretetükkel és hazájuk iránti feltétlen odaadásukkal vívták ki az utódok évszázados tiszteletét, úgy mi is arra törekszünk, hogy hozzáállásunkkal, szakmai hozzáértésünkkel, a katasztrófahelyzetekben mutatott helytállásunkkal vagy akár a mindennapi feladataink maradéktalan teljesítése során megbecsülést és elismerést vívjunk ki a Magyar Honvédségnek.”

Ezt követően dr. Csikány Tamás alezredes, egyetemi docens, a ZMNE hadtörténelmi tanszékének vezetője előadást tartott az 1848-as eseményekről, azok katonapolitikai hátteréről. A röpke történelemóra keretében közérthető, érdekes, színes előadást hallhattak a részvevők. Az ünnepség végén a résztvevők koszorút helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.

A nap további eseményeire a Pákozdi Katonai Emlékhelyen került sor. Az emlékhely megtelt iskolás gyermekekkel, pedagógusokkal, katonákkal, és a honvédelem ügye iránt elkötelezett civil szervezetek képviselőivel. A szárazföldi haderőnem fegyverzettechnikai eszközeit, felszerelését, a Magyar Honvédségnek a békefenntartásban vállalt szerepét bemutató kiállítást, az 1848-as emlékmúzeumot a nap folyamán bárki megtekinthette. Az iskolások számára honvédelmi versenyt rendeztek.

A hivatalos programok sorát dr. Gyuricza Béla vezérezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör örökös székesfehérvári elnöke emléktáblájának koszorúzása nyitotta meg. A katonai szervezetek képviselői egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.

A Hadtörténeti Múzeum kiállítással készült erre a napra. A vándorkiállítás anyaga a Batthyány-emlékévhez kapcsolódva átfogó képet ad az első felelős magyar kormány miniszterelnökének életéről, munkásságáról. Dr. Kedves Gyula alezredes, hadtörténész, a kiállítás megálmodója és szakmai felelőse, valamint dr. Csikány Tamás alezredes egyetemi docens gazdagították új és hasznos ismeretekkel a történelem iránt érdeklődőket.

A parkban kialakított, a magyar békefenntartóknak emléket állító téren két újabb emlékoszlopot avattak fel. Az MH Őr és Biztosító Zászlóalj (MH ÖBZ) emlékoszlopát Zsigmond Kálmán ezredes, a KFOR-kontingens volt parancsnoka leplezte le, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítő Csoportét (MH PRT) pedig Szabó László ezredes, aki nemrégiben tért haza Afganisztánból, ahol a kontingens parancsnoka volt. Mindketten felidézték a kinn töltött hónapok feladatait, az elért eredményeket. Az MH PRT és az MH ÖBZ állománya saját pénzből hozta létre az emlékművet köszönetként és elismerésként a békefenntartásban részt vett katonáknak, civileknek.

Időközben kisütött a nap és az érdeklődők kiözönlöttek a szabadba. Jöttek, hiszen hívogatóan szólt a katonazene, a székesfehérvári helyőrségi katonazenekar előadásában. Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonazenészeinek és az alakulat hatfős állományának gyepshow-ja. A közönség elnézte volna még egy ideig a produkciót, de a díszalegység bevonulásával kezdetét vette a program záró mozzanata.

Benkő Tibor vezérőrnagy zárszavában a gyerekekhez és a pedagógusokhoz szólt. Kérte, hogy őrizzék meg emlékezetükben mindazt, amit láttak, hallottak, szeressék, ismerjék és legyenek büszkék a magyarság történelmére, a magyar katonákra.

Dr. Csapó Csilla, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében megköszönte azt a példás együttműködést, amelynek eredményeképpen megteremtődött a lehetősége a méltó ünneplésnek. Kiemelte a gyerekek honvédelmi nevelésének fontosságát: „A gyerekek életében jelen kell, hogy legyen a haza szeretetének és védelmének tudata. Dolgozzunk közösen azon, mi, felnőttek és gyerekek, civilek és katonák, hogy a béke tartós legyen.”

Ezután a a gyerekek és oktatóik átvették a honvédelmi verseny emléklapjait és díjait. A gyerekek számára külön meglepetés és megszeppent arcukról ítélve megtiszteltetés volt, hogy az elismeréseket Benkő Tibor vezérőrnagytól, dr. Csapó Csilla alpolgármestertől, Polyák György ezredestől, és Takács János polgármestertől vehették át.

A szárazföldi haderőnem napja alkalmából a MH ÖHP parancsnokhelyettese, Székesfehérvár alpolgármestere és Győrössy Ferenc nyugállományú altábornagy, a tavaly megszűnt szárazföldi parancsnokság utolsó parancsnoka koszorúval tisztelegtek az 1848-as honvédsereg győztes csatájának emlékművénél.

Tabiné Darabos Anna százados
MH ÖHP kommunikációs tiszt

forrás:www.honvedelem.hu