Nagysikerű est a Vörösmarty Színházban

2007-12-20

Nagysikerű est a Vörösmarty Színházban

2007. december 19-én ünnepi estet szervezett a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör azon személyek tiszteletére, akik az év során tevékenységükkel tevőlegesen is támogatták a honvédelem ügyét, a honvédség társadalmi támogatottságát, az ifjúság honvédelmi nevelését.

A közel négyszáz vendég sorában megjelent több országgyűlési képviselő, a város és Fejér megye politikai, társadalmi életének vezető képviselői, vállalkozók, civil szervezetek vezetői, a Magyar Honvédség tábornoki karának több tagja, és az alakulatok parancsnokai.

Vörösmarty Mihály: Szózat című versét Östör Dániel a székesfehérvári Ciszterci Szent István gimnázium tanulója a Honvédség és Társadalom Baráti Kör 2007. évi szavalóversenyének győztese szavalta el, majd Váradi Eszter Sára a Vörösmarty Színház művésznője, mint az est háziasszonya köszöntötte a résztvevőket.

A megjelenteket előbb Warvasovszky Tihamér polgármester úr köszöntötte, aki beszédében utalt Székesfehérvár katonamúltjára, a városi polgárok honvédelem támogató magatartására. „Jóleső érzés tudni, hogy városunkban, nagy számban élnek és dolgoznak olyan polgárok, akik az alkotmányban rögzített kötelezettségük puszta elfogadásán túl önkéntes munkájukkal segítik azt, hogy a honvédelem ügye figyelmet kapjon a békés hétköznapokban, hogy a Magyar Honvédség folyamatos társadalmi támogatást kapjon, és ügyelnek rá, hogy honvédeinknek a mindennapokban végzett áldozatos munkája ne maradjon támogató elismerés nélkül.”

Szólt arról a munkára amit a civil szervezetek végeznek a honvédelem ügye fontosságának elismertetése, a honvédség mint nemzeti intézmény munkájának áldozatvállalásának bemutatása érdekében. Vázlatosan ismertette azt a munkát amelyet a vezetésével a HTBK folytatott az év során.

Tömböl László mk. altábornagy úr az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszönettel kezdte a beszédét. „Attól a pillanattól, hogy a feladat végrehajtását megkezdtük, jóleső érzéssel állapítottuk meg, hogy a megye és a város vezetése, a különböző civil szervezetek, hagyományőrzők, a társ fegyveres szervek képviselői, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a város lakosságát éreztük és érezzük ma is magunk mögött. A 2007-es év rendezvényeinek sikere a folyamatosan megtapasztalt érdeklődés munkánk iránt, a parancsnokság létrehozásakor a személyi állománynak nyújtott segítség, a lakhatáshoz, a gyerekek oktatásához kapcsolódó támogatás mind-mind pozitív hatással volt és van jelenleg is a szervezet működésére.”

A beszédben részletesen szólt az elért eredményekről, majd így folytatta: „a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága parancsnokaként azt kell mondanom – amit meggyőződéssel teszek -, hogy társadalmi háttér nélkül nem lehetnénk eredményesek, munkánk nem lenne sikeres. Közel, ezer fő van ma, a hazától távol, a világ számos pontján, ellátva a missziós feladatokat. A biztos háttérre szükségük van ezeknek a katonáknak!”

A honvédelem társadalmi elismertsége megteremtése érdekében kifejtett önkéntes munkájuk elismeréseként Warvasovszky Tihamér úr és Tömböl László mk. altábornagy úr elismeréseket adott át:

1. Boldizs Kálmánné úrhölgynek, aki pedagógusként és önkormányzati képviselőként is a honvédelemi nevelés érdekében huzamos ideje aktív munkát folytat, segíti a pedagógusok honvédelmi továbbképző programok tervezését és szervezését.

2. Fokvári Adrienn úrhölgynek, aki főiskolai testnevelőként évek óta szervezi a főiskolások és katonafiatalok honvédelmi versenyét Pákozdon.

3. Horváth Mikósné úrhölgynek, aki önkéntesen végzett munkájával segítette a Magyar Királyi 17. gyalogezred olaszországi emlékeinek felkutatását.

4. Lanecker Tünde úrhölgynek, aki több éve eredményesen segíti a fiatalabb korosztály kulturális versenyeit.

5. Nick Ferencné úrhölgy részére, aki több éve kiemelkedően eredményes munkát végez itthon és a határon túli magyar fiatalok körében a magyar hadtörténelem megismertetése terén.

6. Oláh Nikolett úrhölgynek, aki fiatal kora ellenére több éve önkéntesként segíti az ifjúsági munkát, vetélkedők szervezését.

7. Bányai Levente úrnak, aki mint vállalkozó önkéntes munkával segíti a Pákozdi Katonai Emlékhely fejlesztési munkálatait.

8. Dr. Négyesi Lajos alezredesnek, aki mint a Honvéd Kulturális Egyesület Csatatérkutató szakosztály elnöke, hadtörténész sokat tett a székesfehérvári Magyar Királyi 17. gyalogezred olaszországi emlékeinek felkutatásáért, és a Pákozdi Katonai Emlékhely további fejlesztésének megfogalmazásáért.

9. Richter Ferenc úrnak, aki kőszobrászként példamutató önkéntes munkával segíti a magyar katonák emlékének megörökítését, a baráti kör munkáját, és annak népszerűsítését.

10. Virágh István urnak, aki jelentős szerepet vállalt a honvédelem érdekében tevékenykedő társadalmi szervezetek munkafeltételeinek javításában.

Az est hátralévő részében a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenekaráé volt a főszerep, aki megmutatta arcait. A négy részes műsorban bemutatkozott a katonazenekar, a hangszeres virtuozitás, a modern és az ünnepi hangzás is, Karnizs Csaba százados karmester vezényletével. A zenekar különös arcát ismerhette meg a közönség amikor Ruff Tamás főhadnagy a Kaposvári Katonazenekar karmestere irányításával musical darabokat mutattak be, Fehér Adrienn és Feke Pál közreműködésével.

Az ünnepi estet baráti beszélgetés zárta.

Görög István