KÖZÖS EURÓPÁBAN EGYÜTT EMLÉKEZÜNK

2008-10-20

KÖZÖS EURÓPÁBAN EGYÜTT EMLÉKEZÜNK

Beszámoló a szeptember 26-i konferenciáról

Hartyányi Jaroszlava, az Európai Ukrán Kongresszus Elnöke, az Ukrán kisebbségi önkormányzat elnöke, a Megbékélés, történelmi áttekintés a Kelet-Európai határvidéki régiókban címmel tartott előadást. Ladislav Lipic, Szlovénia magyarországi nagykövete, ny. vezérezredes, a Szlovén Hadsereg volt vezérkari főnöke az Isonzói csaták Közép-Európa verdun-je. Prof. Dr. Szabó Miklós, akadémikus, ny. altábornagy, a Közös Európában Együtt Emlékezzünk Nemzetközi Alapítvány Kuratóriumának elnök. A hadtörténelem az európai együtt emlékezés szolgálatában címmel szólt a 40 éve történt csehszlovákiai események tanulságáiról.
Thomas Rey (német előadó) a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nemzetközi osztály vezetője, Új irányzatok a közös emlékezésben, a katonasírok és emlékhelyek gondozásában az európai hadszíntereken.
Michael Heres (cseh előadó, hagyományőrző) „Hagyományőrzés-élő emlékezet.” Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. A Magyar Honvédség 160 éve, a történelem tükrébencímmel tartott pazarul prezentált előadást
Vitalij Kazakevics, Ukrajna kormánya mellett működő, a háborúkban elhunyt katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítését intéző Állami Tárcaközi Bizottság főtitkára.
Előadásában szólt az Európai együttműködés a világháborúk áldozatainak megemlékezéséről.
A konferencia résztvevőit Tömböl László mk. altábornagy úr , a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Székesfehérvár helyőrség parancsnoka díszebéden látta vendégül. A pohárköszöntőjében megköszönte a konferencia szervezőinek hogy ezzel a témával foglalkoznak, megtisztelőnek nevezte, hogy a magyar katona emlékének ápolására milyen nagyívű elképzelések körvonalazódnak. Bemutatta azt az emléktáblát amelynek elhelyezésére egy kegyeleti merülés során kerül sor, a Szent István csatahajó roncsán. A tábornok úr beszéde végén emléktárgyat adott át Széchenyi Mihály, Görgey Gábor és Szunay Miklós uraknak.
A konferencia második részében Dr. Botz László ny. altábornagy, a Közös Európába Együtt Emlékezzünk Nemzetközi Alapítvány ügyvezetője és Széchenyi Mihály a Széchenyi Tudományos Társaság elnöke elnököltek.
Előadást tartott Prof. Dr. Renato Tubaro, a Közép-Európai Kulturális Kapcsolatok Intézetének volt elnöke (Olaszország) Az európai kulturális kapcsolatok jelene és jövője, az ifjú nemzedékek feladatai címmel. Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Ausztria magyarországi nagykövete, „Ami maradt az Ausztria!” címmel.
Ivan Čarnogursky, volt szlovák parlamenti elnök, az Európai Üzleti Szenátus alelnöke, a Szenátus szlovák szekciójának elnöke, (Szlovákia) Közös múltunk – Közös Jövőnk (Kultúrák találkozása, közös kincsünk a nemzeti hagyományok).
Prof. Dr. Balogh Balázs építész a Capella Ungharese a Közös Emlékezés Jelképe kápolna-rekonstrukció mint különleges kulturális feladat címmel mutatta be a doberdói kápolna felújításának és további működésének terveit.
A konferencia zárása előtt Renáto Cizilin úr a Isonzó Baráti Kör elnöke kért szót, és a résztvevő közönség kitörő ünneplése közepette adta át a doberdói kápolna felújítási engedélyét Szunay Miklós úrnak. Az örömtől meghatott vezérigazgató úr igéretet tett, hogy a tervek bírtokában a megkezdett együttműködésre támaszkodva, ha lehet még a novemberi hónapban hozzákezdenek az építkezéshez és november 11-én egy kisebb ünnepség keretében bemutatják a kápolnát, azzal a szándékkal, hogy a 2009. évi Hősök Emlékünnepére „teljes pompájában” avatható legyen.
A konferencia résztvevői ezt követően Sukoróra utaztak, ahol részt vettek az 1848. szeptember 28-i Haditanács 160. évfordulós ünnepségén.

Rendező szervek:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata,
A Széchenyi Tudományos Társaság,
A Közös Európában Együtt Emlékezzünk Nemzetközi Alapítvány,
A Honvédség És Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete,
A Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága

Kiemelt támogatók:
Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság,
Krajczáros Alapítvány
Kodolányi Főiskola

GALÉRIA

Görög István