Szlovák Veterán delegációt fogadott Baráti Körünk

2008-11-19

Szlovák Veterán delegációt fogadott Baráti Körünk

2008. november 18-án „Asociácia UN Veterán Slovakia” szervezet képviseletében Lubomir Kolencik úr tiszteletbeli elnök vezetésével szlovák delegációt fogadott Baráti Körünk.
A találkozót, melynek célja a két szervezet közötti kapcsolatteremtés, esetleges együttműködés lehetőségének a megbeszélése volt, szlovák barátaink kezdeményezték.
Baráti Körünk részéről Görög István adott tájékoztatót szervezetünk addigi tevékenységéről, elért eredményeiről, szerepéről, feladatairól, majd a szlovák delegáció vezetője vázolta szervezetük eddigi tevékenységét.
Elmondta, hogy szervezetünk a Szlovák Köztársaság részéről különböző missziókba szolgált, béke feladatokat ellátott veteránokat képviseli, tömöríti és ápolja a missziós hagyományokat. Számos országgal, többek között Cseh országgal, Horvátországgal, Lengyelországgal tartunk e témában kapcsolatot. A szervezetünk 10 éve működik és mint egy 12 ezer főt fog át. Az esetleges együttműködés során a magyarországi veteránokkal szeretnének szorosabb kapcsolatot kialakítani, Baráti körünk közreműködésével.
E mellett szervezetünkkel sport és kulturális területen történő kapcsolat kialakítását is kezdeményezték.
A delegáció a tanácskozást követően megtekintette a Pákozdi Katonai Emlékhelyen lévő missziós emlékművet és kiállítást, majd emléktárgyat és szervezetünk kitüntetését vették át. Meghívták szervezetünk képviselőit egy szlovákiai viszont látogatásra.
A találkozót mindkét fél eredményesnek minősítette.

– Kollár Endre –