Ülésezett a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság

2008-11-06

Ülésezett a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság

Az elnök úr örömmel számolt be arról, hogy sikeresen teljesítették az évre tervezett karbantartási és üzemeltetési feladatokat. Eredményes munka eredményeként egyre több látogató keresi fel az emlékhelyet, és a látogatók elégedetten távoznak. Az év során sikeresen elkészítette a bizottság az emlékhely fejlődésének lehetőségét jelentősen támogató pályázati anyagot, ami az elő szűrők mindegyikén pozitív támogatást kapott. Pozitívan támogatta a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is azt a javaslatot, hogy a Pákozdi Katonai Emlékhely kerüljön fel a parlament által nemzeti védelem alá kerülő emlékhelyek sorába. Mindemellett az év során számos nagyrendezvénynek adott helyt a létesítmény, így a Békefenntartók Napja rendezvénynek májusban, a Pákozd -sukorói csata emlékünnepségének, a Béke Napnak.
Görög István ezredes a HTBK titkára és az Emlékhely Bizottság titkára beszámolójában szólt a szervezet által az év során végzett beruházásokról. Május 27-re széleskörű támogatással sikeresen befejeződött a Magyar Békefenntartók Emlékművének kivitelezése, ami közel 5 millió Ft. ráfordítással és több millió Ft értékű társadalmi munkával készült el. A Bolyai Alapítvány és a MH Légijármű javító üzem kollektívájának a munkáját emelte ki. Az ősz folyamán elkészült a 20. századi háborúk emlékpont munkálatainak első üteme. A már félkészen is impozáns látványt mutató és a látogatók körében is érdeklődést keltő létesítmény kivitelezését az OTP GARANCIA BÍZTOSÍTÓ nagy összegű támogatása tette lehetővé. Az anyag költségen számolva 1,5 millió Ft értékű beruházást a MH 5. Bocskai István Lövész Dandár Művelet támogató Műszaki Zászlóaljának katonái által végzett nagy értékű munka egészíti ki.
A bizottság tagszervezeteit képviselő vezetők elismeréssel szóltak az elvégzett munkáról és további támogatásukról biztosították az emlékhely fejlesztését.
A bizottság ezt követően megtekintette az első világháború 90. évfordulója tiszteletére elkészült emlékpontot.