Tizennégy emlékoszlop a vértanúk tiszteletére

2009-10-08

Tizennégy emlékoszlop a vértanúk tiszteletére

Felavatták Pákozdon a Mártírok Emlékművét

Az emlékmű avatása alkalmából kedden délután rendezett ünnepségen – amelyen részt vett Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, Ecsődi László, a térség országgyűlési képviselője, Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Orgovány István, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság elnöke – Takács János, Pákozd polgármestere mondott köszöntőt. Elmondta: a magyarságnak nagyon sok dicső napja volt, amelyekre emlékezni lehet. De ugyanúgy voltak sorsfordító időszakok is, amelyekre szintén emlékezni kell.
A polgármester szerint Pákozd a magyarok szabadságszeretetének központja, hiszen a Mészeg-hegyen zajló fejlesztés után a terület a Magyar Honvédelem szakrális helye lesz, ahol 1848-tól napjainkig minden hős katona előtt le lehet róni kegyeletünket.
– Az emlékhely, ahol állunk, sorstragédiáink szimbóluma. A tizenhárom tábornok és a vértanú miniszterelnök szimbolizálja a magyarság szabadságszeretetét – mondta Takács János, majd arról beszélt, hogy a most felavatandó emlékoszlopok üzennek a jelennek. Beszélnek a kivégzett tábornokokról, hogy mi volt a hitvallásuk, és kinek mi volt az utolsó mondata, mielőtt végrehajtották volna rajta a halálos ítéletet.
Ezt követően Bánffy György színművész a vértanúk búcsúleveiből olvasott fel részleteket, majd Katona Tamás történész elevenítette fel a 160 évvel ezelőtt történt eseményeket…

forrás: www.honvedelem.hu