Évzáró esten köszöntötték Székesfehérváron a honvédség ügyét támogatókat

2009-12-12

Évzáró esten köszöntötték Székesfehérváron a honvédség ügyét támogatókat

A rendezvény kezdetén Benkő Tibor altábornagy, a Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ünnepi beszédében elhangzott, szerencsések vagyunk, mert békében élhetünk és nem kell tartanunk a háború borzalmaitól. A magyar társadalom megnyugvással veszi tudomásul, hogy nincs mitől rettegnie, szeretteinket sem kell senkitől félteni s ez így is van rendjén. Ugyanakkor tudatosítani kell azt is, hogy a megszűnt sorkatonai szolgálat következtében ez a békés állapot nem magától értetődő, ugyanis sokak munkájának eredménye.

A tábornok köszönetét fejezte ki a katonáknak, és valamennyi állampolgárnak, rendőröknek, tűzoltóknak, a felelősen gondolkodó politikusoknak, és nem utolsó sorban a szülőknek, pedagógusoknak is, akik gyermekeiket a haza szeretetére nevelik.
– Elengedhetetlen, hogy a honvédelem ügyét kiemelt kérdésként kezeljük. Erre szép példát látunk úgy a városban, mint a megyében. Az állampolgárok segítő támogatását, mi katonák érezzük, tapasztaljuk, amiért ugyancsak köszönet jár – mondta Benkő Tibor. Egyúttal elismerését fejezte ki a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári szervezetének és elnökének, Warvasovszky Tihamér polgármesternek, az egyesület által végzett támogató munkájáért, valamint a média munkatársainak is a honvédség társadalmi életben betöltött szerepvállalásának reális bemutatásáért.

A parancsnok a megjelenteknek szeretetteljes karácsonyt, sikeres és boldog újesztendőt kívánva Friedrich Klára “Várromokon hunok lábnyomára….” című költeményének soraival zárta üdvözlő beszédét: A Pilisben egy tavaszi madárka / Oly vidáman, szépen énekel/ Hogy kinyílik a kék égen egy ablak/És dalára Égi Hang felel / Figyelj most te kedves kis madárka / Arra, amit üzenek veled / Vidd tovább a szavam ágról-ágra / Hadd hallják a magyar gyerekek / Vigyázzatok a Kárpát-hazára/ A hegyekre, a folyókra, a fákra / Várromokon hunok lábnyomára /Országházban a Szent Koronára / Kőbe vésett szép betűk mesélnek /Fába róva megszólal a jel/ Őseinket, védőit e földnek / Soha, soha ne feledjük el! ..
– A honvédség első támogatói estjét 1995. decemberében szervezte a frissen alakult HTBK. A Vörösmarty színház akkori igazgatója, Péterffy Attila még a színpadra “ültette ki” a támogatókat, akik akkor alig voltak többen, mit ötven fő. Öt esztendővel később, 2000-ben, már több mint kétszázan ünnepeltek együtt azok, akik támogatták a honvédség ügyét – ezekkel a szavakkal emlékezett Warvasovszky Tihamér polgármester. Úgy tűnik a színház nézőtere már kicsi, hiszen a magyar honvédséget sokan szeretik, így a támogatóik létszáma is gyarapodik.
Felelevenítette néhai Dr. Gyuricza Béla tábornok úr szavait: “A honvédség csak akkor ér valamit, ha az a nép aktív támogatását élvezi”. Napjainkra világossá vált, hogy a honvédelem ügye össznemzeti ügy, ezért minden állampolgárnak éreznie kell, hogy rajta is múlik a haza biztonságának kérdése.
A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete másfél évtizedes törekvésével azon volt, hogy hidat építsen a honvédek és a civil emberek között. A kör tizenöt éves történelmének talán legnagyobb terveként értékelte, a Pákozdi Katonai Emlékpark megvalósítását, amelyet tudományos alapossággal igyekeznek a legkorszerűbb tartalommal megtölteni, s ennek segítségével bemutatni a magyar honvédség történelmét 1848-tól napjainkig.

Vargha Tamás, Székesfehérvár önkormányzatának tanácsnoka ünnepi gondolataiban arról szólt, hogy a város ezeréves történelme során elkerülhetetlen és szükségszerű volt a katonák jelenléte, akik évszázadokon át védelmezték Székesfehérvár polgárainak életét, szellemi és anyagi vagyonát a betolakodóktól. A királyi város polgárai pedig gondoskodtak a katonák ellátásáról.
– Ma is kötelességünk kiemelten nyomon követni azok sorsát, akik haza védelmére esküdtek és készek életüket is áldozni érte – jelentette ki. Székesfehérvár polgárai továbbra is nyitott, befogadó szívvel várják azokat a katonákat, akik a városba érkeznek szolgálatra. Kötelességünk segíteni abban, hogy a városban otthonra leljenek hiszen “Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak,” – idézte Balassi Bálint örök érvényű sorait.
Az ünnepi megemlékezés után Benkő Tibor tábornok és Warvasovszky Tihamér polgármester elismerésekkel jutalmazta a honvédelem és a társadalmi támogatottsága terén kiváló munkát végzőket.

A rendezvény további részében igazi adventi és karácsonyi örömváró hangulatot varázsolt a közönsége elé a kaposvári és székesfehérvári honvéd helyőrség zenekara, valamint a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak vegyes kara.

Az est állófogadásán a színház szalontermében pohárköszöntőjében Tömböl László mérnökkari vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke elmondta, számára örömet jelent, hogy olyan közönséghez szólhat, aki tudja, és aki érti, mit jelent a honvédelem ügyét szolgálni. Amikor öt esztendeje a sorkatonai szolgálatot felfüggesztették, élvezték ennek a jó oldalát és tapasztalhatták a rossz oldalát is. Fontos, hogy az a kapcsolat amely az elmúlt évtizedekben kiépült a társadalom és a honvédség között, képes legyen tovább fejlődni, hiszen a hadsereg a társadalom szerves része, abban gyökerezik.
– A honvédelem gyakorlata nem pusztán katonai feladat, a honvédelem ügyét mindenkinek szolgálnia kell, katonának és a civil társadalomnak egyaránt. A honvédelmet, a hazát nem csak fegyverrel kell szolgálni. Ennek ügyét érteni és érezni kell. Az embernek a szívében kell, hogy érezze és fejében kell, hogy értse az ügy lényegét. Erre kell megtanítani a gyermekeket, erre kell tanítani a fiatalokat és a társadalom tagjait, hiszen az a katonaság, amely a társdalomtól elszakad, az nem szolgálja többé sem nemzetét, sem a hazáját – hangsúlyozta a vezérkari főnök.

Szöveg és fotó: Szűcs Gábor