Katonai hagyományőrző küldöttség Doberdóban

2010-08-03

Katonai hagyományőrző küldöttség Doberdóban

A küldöttséget Görög István ezredes vezette, aki a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetét is képviselte. A Fejér megyei hagyományőrzők, köztük a Németh István vezette Krajczáros Alapítvány tíz éve van kapcsolatban az olasz Isonzó Baráti Körrel, akik sokat tesznek az olaszországi magyar katonai emlékek és sírok ápolásáért.
A Bíró Rozália alpolgármester vezette nagyváradi küldöttséggel kiegészült delegáció több helyütt a helyi polgármesterekkel együtt tartott megemlékezést és koszorúzást, köztük a foglianói osztrák-magyar katonai temetőben, a San Martino del Carso határában álló M. Kir. 4. Honvédemlékműnél, a San Michele csúcsán található olasz-magyar emlékműnél, valamint a felújított, 2009-ben Sólyom László köztársasági elnök által felavatott doberdói magyar kápolnánál.
A delegáció vendége volt L. Simon László országgyűlési képviselő, a Kulturális és sajtóbizottság elnöke, aki Görög Istvánnal és a delegáció tagjaival együtt tárgyalásokat folytatott a az első világháborús emlékeket gondozó települések polgármestereivel, valamint Gherghetta Enricoval, Gorizia Provincia elnökével. A tárgyaláson, amelyet – a tervek szerint – 2010. októberében Budapesten, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel együtt fognak folytatni, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készülő nagy uniós programban való magyar részvételről egyeztettek.

A tervezett szakmai programok kidolgozásában résztvesz az a három történész, Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert is, akik a /Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében /című könyvet írták.

Üdvözlettel:
Fidesz-KDNP Fejér 4 VK országgyűlési képviselői kabinet