Ünnepség sorozat a pákozdi csata hőseinek emlékére

2010-09-23

Ünnepség sorozat a pákozdi csata hőseinek emlékére

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) és a Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság közös sajtótájékoztatóján Kolozsváry Kende, a baráti kör alelnöke elmondta: a pákozdi csata ünnepi évfordulójához szorosan kapcsolódó ünnepi rendezvények számunkra már hagyományosnak számítanak. Immár 15 éve rendezek megemlékezéseket, így lesz ez most is, szeptember 29-e, az ütközet 162-eik évfordulójához kötődően.
Történelmi jelentőségű események előtt tisztelgünk: az 1848-ban megalakított magyar honvédség és nemzetőrség emléke előtt. Mindazon férfiak előtt, akik 1848. szeptemberének közepén az országunk területére betört és a forradalom leverésének szándékával Budára tartó Jellasic horvát bán serege ellen felvették a harcot. Szeptember 28 és 29-én óriási jelentőségű győzelmet aratott a forradalom.
Hangsúlyozta: az újdonsült honvédsereg a pákozdi csatában nyerte el méltó helyét. Ennek a csatának nem a mérete, sokkal inkább a jelentősége volt hatalmasabb. Megvédte a forradalmat, s a győzelmével kezdetét vette a magyar szabadságharc majd egy éven át tartó szakasza. Végül az aradi várárok vesztőhelyein a vértanúhalált halt tábornokok életével hunyt ki.
Kolozsváry Kende azt is elmondta, nem véletlen, hogy nemzetünk tudatában mélyen benne él a szabadságvágy és a honvédek iránti tisztelet.
Büszkén valljuk- fogalmazott -, hogy mi, székesfehérváriak megbecsüléssel ápoljuk hőseink hagyományait. Ez az az évforduló tehát azokról a hősökről szól, akik a haza védelmét tartották mindenekelőtt a legfontosabbnak.
A rendezvényeket a Velence-Tavi Édesvízi Fesztivál részeként “Honvéd fesztivál” címmel fogták össze a szervezők, amelynek védnökségét Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta. A rendezvények sorában kiemelt programnak számít a szeptember 25-i, szombat napi Pákozdi családi találkozó és a hozzá szorosan csatlakozó 26-i ünnepség, főhajtás a honvédek emléke előtt.
A szervezet alelnöke azt is hangsúlyozta, a 15 éves baráti kör nagy erőfeszítésekkel dolgozik azon, hogy a honvédelem össztársadalmi támogatást kapjon, hasonlóan a honvédcsaládokhoz, hiszen a hon valamennyi család számára szent, így a védelme is annak számít. Így tehát minden család áldozatvállalására számíthatnak a professzonális honvédek.

A rendezvények sora mindezzel nem érnek véget, hiszen a Katonai Emlékparkban az aradi 13 honvédtábornok október 6-i kivégzéséhez kapcsolódóan, ebben az évben október 8-én, pénteken 10 órai kezdettel “Csaták és hősök” címmel szavalóversenyt rendez a baráti kör a székesfehérvári helyőrségi klubban. A vetélkedőn kiemelt hangsúlyt kapnak az 1848-49 csaták és az első világháború harcai, költők által méltatatva, remekműveik felidézésével. A versenyt három kategóriában rendezik: székesfehérvári általános iskolások, a megye középiskolásai, továbbá a helyőrségi klubok és az ország más HTBK szervezeteinek tagjai számára – felnőtt kategóriában.
– Pákozd a sors kegyelméből a 162 évvel ezelőtti események hatására “katonás településsé”, s a hazaszeretet szakrális központjává válhatott. Ezt a hagyományt és megtisztelő szerepet a település azóta is felvállalja és feladatit elvégzi. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy a HTBK székesfehérvári szervezetével közösen végrehajtottak egy nagyarányú fejlesztést a területen – mindezeket a gondolatokat Takács János, Pákozd polgármestere osztotta meg az újságírókkal.
Kiteljesedett Pákozdon a magyar honvédség emlékközpontja. A megvalósuláshoz és további működtetéséhez a honvédségtől számos segítséget kaptak. Hozzátette: kiemelt cél, hogy a fél éve megújult és kibővített létesítmény megléte még inkább a köztudatba kerüljön és tovább segíthesse a honvédség és a civilek kapcsolataink továbbfejlődését. Ezért született meg az ötlet a honvédség és a barát kör részéről, hogy szervezzenek a 162. évfordulóra egy olyan programot, ahol a honvéd családok és civilek közösen ünnepelhessenek a rendezvényeken. Az emlékpark tematikájában a hazafias nevelés, mint kiemelt cél szerepel, ezért a szervezők remélik, hogy a vendégek között gyermekeket és fiatalokat is köszönthetnek majd. Takács János előzetesen elmondta, hogy a Zánkai Gyermek-és Ifjúsági Centrummal közösen 28 – ra meghirdetett “Számháború 2010” című országos ifjúsági rendezvényre, és izgalmas programjára már előzetesen is nagy érdeklődés mutatkozik.
– A felújított emlékközpont márciusi megnyitása óta a regisztrált látogatói létszám meghaladta a 15 ezer főt! – hangsúlyozta, majd hozzátette, mindez jól bizonyítja, hogy egy nemes célt tűztek ki maguk elé, s létrejötte bizonyítja, hogy a tó környezetében komoly turisztikai célponttá válhatott és ezen az úton fejlődhet tovább a következőkben is.

Fucsku Sándor, dandártábornok, az ÖHP első parancsnokhelyettese úgy fogalmazott: 2006 óta a pákozdi csata évfordulója egyben a szárazföldi erők napja is. A szeptember 25-i, szombati “CSA-TA” ennek megfelelően lesz a szárazföldi erők katonáinak és családtagjaiknak a napja is. Külön örömnek nevezte, hogy a HTBK székesfehérvári szervezete, valamint az ÖHP közös rendezvényén évente sok ezer polgár és fiatal vesz részt. Az idei programsorozat, sokszínűségével együtt a remények szerint az idősebbek és fiatalok számára egyaránt érdekes és hasznos időtöltést kínál majd.
A dandártábornok ismertette azt is, hogy a Honvédségi Sportegyesületek Országos szövetsége szeptember 29-én rendezi egyetemisták, főiskolások és katona fiatalok számára honvédelmi sportversenyét, amely bár egy nemes és férfias kihívás, nők is részt vehetnek benne.

A Programok:

A pákozdi Katonai Emlékparkban szeptember 25-én szombaton megrendezésre kerülő családi találkozó hagyományőrző néptánccsoportok bemutatójával és a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar műsorával kezdődik, majd 11 órai kezdettel Fodor Lajos a honvédelmi minisztérium közigazgatási államtitkára, Kovács József vezérőrnagy, a Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő és Takács János polgármester mond ünnepi köszöntőt. Később a játékos programoké lesz a főszerep, a látogatók interaktív előadásokat, közelharc és kardforgató bemutatókat és a Honvédegyüttes műsorát szemlélhetik meg. A rendezvény helyszínén egész nap színvonalas programokkal várják a szervezők és fellépők a vendégeket. Lesz játszóház, sétahajózás, és Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint a Petőfi Vegyvédelmi Zászlóalja technikai bemutatójára is sor kerül.
A következő napon, vasárnap az emlékhelyen 10 óra kezdettel a baráti kör tartja megemlékezését Dr. Gyuricza Béla vezérezredes, a HTBK örökös elnöke emléke előtt, ahol beszédet mond Benkő Tibor, altábornagy, vezérkari főnök, majd 11 órától a csata felújított emlékművénél Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter tartja ünnepi beszédet. Délben kerül megrendezésre a már hagyományosnak számító, a területen lezajlott pákozdi ütközetet felelevenítő huszár bemutató. A rendezvény színes forgatagát a honvédség szárazföldi alegységeinek bemutatója zárja.
És mindezzel még nem ért véget a rendezvénysorozat !
A közvetlenül a szabadságharc csatájának évfordulóját megelőző napon, szeptember 28-án 17 órai kezdettel a sukorói református templomban ünnepi ökumenikus szertartás keretében közös imádsággal emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről, ünnepi beszédet mond L. Simon László országgyűlési képviselő.
Szeptember 29-én a Pákozdi Katonai Emlékpark területén egyetemisták, főiskolások és katonafiatalok számára meghirdetett honvédelmi túra zárja az megemlékezések sorát.

szöveg: Szűcs Gábor