Útibeszámoló

2012-08-23

Útibeszámoló

“Amint említettem – 3 hete érkeztem meg Olaszországból ahol az első világháborús harctereket – pontosabban a Hét község fennsíkot /Asiago/ és Montellot látogattam meg.
Asago az 1916. májusi offenzíva miatt roppant érdekes számomra, mert ha az sikerül nagyot változtathatott volna a háború menetén! A helyszínen megtapasztaljuk azokat a terepnehézségeket – páncélerődöket amiken keresztül a k.u.k-nak sikerült áttörniök . Csak tisztelegni tudunk az elődeinknek. Egyébként Asiago-Arsiero környéke gyönyörű alpesi jellegű táj.Ha meg a tetejébe még nagy eseményekről is mesél-Rimini elbújhat mögötte! Montellói hegytömböt elnézve elgondolkodik az ember – hogyan tudták a fehérvári 69-esek a Piavén /nagyon hideg/ átkelve elfoglalni azt a meredek hegyet. Aztán még a drámai Piave áradásig tartani? Tudtommal csak ez volt az egyetlen siker az 1918. júniusi offenziva alatt.
Az utazásom alatt folyton esett az eső. A hegyek sűrü felhőkben álltak, ezért nem igazán tudtam élvezni a tájat. /És még el is tévedtem a Mt.Campolongo erődöt övező rengetegben./ Ezért még az idén oda vissza akarok menni. Erre az útra keresek utitársakat!
Asiago kb.900 km távolságra van. Általában a szálloda ár 30-50 EU/éj. Én a Dráva völgyén- Dobbiaco-Cortina dAmpezzo felé mentem. Szép!!

Baráti tisztelettel: Vilisics Ferenc.”