Megemlékezések ’56 szelleméhez méltóan

2014-10-26

Megemlékezések ’56 szelleméhez méltóan

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely különböző korokhoz, történelmi eseményekhez kapcsolódó emlékpontok láncolata. Az emlékművein rendszerint van virág, koszorú, igazolva, hogy a közös történelmi emlékezet nem hagyja feledni a dicső, vagy éppen fájdalmas napokat.

Október 23-hoz közeledve az emlékpark központi helyén kialakított, ’56-os Emlékpontot tették még szebbé a virágok, melyeket a látogatók hoztak.
Az 58 évvel ezelőtti társadalmi ellenszegülés és tenni akarás emelte barikádon fennakadó szovjet harckocsi kifejezőereje – még a rossz idő ellenére is – sokakat vonzott Pákozdra, hogy fejet hajtsanak és emlékezzenek.
Az ünnep előkészületei még arról szóltak, hogy a székesfehérvári Zentai Úti, valamint a pákozdi Nemeskócsag általános iskolák diákjai és a meghívott vendégek együtt emlékeznek a Katonai Emlékparkban, azonban a meteorológiai riasztás átírta a tervet, de a méltó megemlékezés nem maradt el.

A délelőtt folyamán a Katonai Emlékparkban Dr. Görög István úr, a KEMPP ügyvezetője fogadta és üdvözölte a meghívóra megjelenteket: Prof. Dr. Pintér Lajos urat, Magyarország Veronai tiszteletbeli főkonzulját, Dr. Gedai István urat, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettesét, és Dr. Gombos Csaba urat, mindannyian az 1956-os forradalom egykori résztvevői illetve tetteikért üldözöttek és elítéltek, Takács János urat, Pákozd Nagyközség polgármesterét, aki dr. Varjú Mihály aljegyző úr társaságában érkezett a megemlékezésre, és Lévai Miklós nyá. alezredes urat, a HOHE Fejér Megyei elnökét. Az ügyvezető tájékoztatta a megjelenteket, a diákok távolmaradása okáról, majd invitálta a megjelenteket, hogy az ünnepségre közösen utazzanak be a Zentai Úti Általános Iskolába. A Megemlékezés néma koszorúzással zárult.

Délben a Zentai Úti Általános Iskola tornatermében gyűltek össze a tanárok, diákok és a meghívott vendégek, köztük Fucsku Sándor vezérőrnagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Viza Attila Székesfehérvár MJ Város Önkormányzati képviselője. A résztvevők megtekintették az iskola diákjai által összeállított látványos, szépen koreografált és lelkileg felemelő emlékműsort, melyet a közben Pákozdról az iskolába érkezett 1956-os veteránok visszaemlékezései tettek teljesebbé.

Az ünnepséget követően az iskola igazgatónője és két diákja az iskola nevében, elhelyezte a megemlékezés és tisztelgés koszorúját Pákozdon a Katonai Emlékparkban.

Szép és tartalmas nap volt, méltó a nemzetünk katonai emlékhelyéhez és ’56 szellemiségéhez.