Imádság, főhajtás és emlékezés

2016-11-14

Imádság, főhajtás és emlékezés

11.11-kor 11 helyszínen gyúltak gyertyák a városban a harcban elesett katonákért

2016. november 11. (péntek) – Sírkertekben, emléktábláknál, köztéri szobroknál ma délelőtt egyszerre emlékeztek a harctéren elesett katonákra. A Krajczáros Alapítvány hat évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezése nyomán a flashmob akcióhoz mára már több százan csatlakoztak, köztük külföldiek is. A Szentlélek katonatemetőben – ahol a megemlékezésen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Molnár Tamás tanácsnok is – Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mondott beszédet.

Hetedik alkalommal szervezte meg a Krajczáros Alapítvány a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége támogatásával a nemzetközi gyertyagyújtási akciót a harctéren elesett katonák emlékére. Az elmúlt évek során a kezdeményezéshez csatlakozók létszáma idénre már több száz főre duzzadt.

Fotó: Önkormányzati Kommunikációs Központ

A flashmob keretében Székesfehérváron ma délelőtt 11 óra 11 perckor 11 helyszínen gyújtották meg az emlékezés mécseseit. Így a Bazilika mögött a Fekvő katonánál, a Zichy ligetben a 17-esek, míg a Vörösmarty téren a 69-esek emlékművénél, a Városház téren a 10-es huszároknál és a Harangnál, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán a Gyóni Géza szobornál, a Hosszú temetőben Poór Gyula síremlékénél, a Palotai úton a Szerb temetőben, majd a Rác utcában a Rác templom oldalán lévő emléktáblánál, a Szentlélek katonatemetőben, a Géza utca – Király sor sarkán a Gyergyó emlékparkban, az Ady Endre utcában a „diákok” emlékművénél, míg az Ady Endre – Oskola utca sarkán a „vitézek” emléktáblánál.

A Szentlélek katonatemetőben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt a házigazdája a megemlékezésnek. A szervezők nevében dr. Görög István ezredes titkár köszöntötte a megjelenteket Székesfehérvár tradicionális katonatemetőjében, ahol az I. és a II. világháborúban elesett elhunyt hősök nyugszanak: sok nemzet fiai, de többségében magyarok. Elmondta, hogy éppen 98 évvel ezelőtt, 11 óra 11 perckor írták alá az I. világháborút lezáró megállapodást. Szervezetük, más egyesületekkel együtt azzal fordul az Európai Parlamenthez, hogy ez a nap legyen a Harctéren Elesett Katonák Emléknapja. Majd arról is tájékoztatást adott, hogy a kezdeményezésre ma Székesfehérváron további tíz helyszínen, míg az országban további 50 városban, azaz több százan gyújtanak egyszerre gyertyát a katonahősökre emlékezve, és vannak olyan külföldi országok is, akik szintén csatlakoztak az akcióhoz.

A gyertyák és mécsesek közös meggyújtása előtt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a kezdeményezés nemzetközi fővédnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. A Kárpát-medence egyik legrégebbi ismert katona személyiségéről, Szent Mártonról beszélt, akit ezen a napon temettek el Toursban, és akinek ma van az emléknapja. Elmondta, hogy a 15 évesen katonának jelentkező fiatal, aki 19 évesen már csatákban vett részt, huszonévesen megtért, és kétévi császári seregben való szolgálat után, mikor a frankok betörtek a Római Birodalomba, ott volt a határon. A császárnak pedig ekkor azt mondta, hogy ő a jövőben már nem fegyverrel akar harcolni, hanem a szeretet erejével. S miután kiment a harctérre fegyver nélkül, elmaradt a csata. Innentől kezdve egész életét a frankok megtérítésének szentelte, és annak, hogy az embereknek átadja: nem legyőznünk, hanem meggyőznünk kell egymást.

A szerzetes beszélt Saulról is, akit Jézus térített meg, és aki Szent Pálként a népek apostola lett, és aki élete végén megírta a világtörténelem egyik legtöbbet idézett költeményét, a Szeretet himnuszát. Mint fogalmazott, megremeg a lélek benne, ha arra gondol, hogyha Jézus Krisztus Sault nem téríti meg, mennyivel szegényebb lenne az egyház, és a világ. Hangsúlyozta, a párbeszéd, a szeretet, a másikhoz lehajló jóság meghozta a gyümölcsét. Majd feltette a költői kérdést: A Krisztus által választott út nem lenne-e sokszor eredményesebb a harcok helyett?

A temetőben nyugvó hősöket – akik tudják, hogy milyen értelmetlen volt a két világháború – arra kérte, imádkozzanak azért, hogy béke legyen ezen a földön, és a politikusaink le tudjanak ülni egy asztalhoz, és párbeszédet folytatva megoldani népeink sorsát, gondját, problémáját. Majd úgy fohászkodott: „Adja Isten, hogy Szent Márton vezetésével a béke harcosai tudjunk lenni!”

Beszédét követően a jelenlévők közös imádsággal, majd a keresztnél koszorúk és virágok elhelyezésével, mécsesgyújtással emlékeztek az elesett katonákra.

A megemlékezésen Kocsányi István nyugállományú alezredes, a Magyar Kultúra lovagja katonadalokat adott elő, míg Juhász Gyula: A Jövő vetése című versét Mátyus Istvánné szavalta el.

A rendezvényen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Molnár Tamás tanácsnok is, akik szintén koszorú és virág elhelyezésével, valamint egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek az egykori hősök előtt.

A Szentlélek katonatemetőben lezajlott megemlékezésen készült fotók letölthetőek az okkfehervar.hu Galériájából.

– Vége –

Szöveg: Kész Mónika
Fotó: Simon Erika