Debrecenbe kellett menni…!

2017-06-04

Debrecenbe kellett menni…!

Pénteken „hajnal” 6 órakor megmozdult a busz alattunk, majd egyre nagyobb sebességgel tartottunk úticélunk, a távoli keleti végek irányába. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör 35 fős csapata startolt a Tiszti Klub elől, hogy megkezdje 3 napos tanulmányi útját.

Az első állomás Nagyvárad volt, ahol Sárközi Zoltán barátunk fogadott bennünket. Valamivel több, mint 2 órás vezetése során bejártuk a szépségesre alakított belvárost, ismerkedtünk a tudnivalókkal, az ott élő magyarok helyzetével. Kissé meglepődtünk, amikor Ady Endre múzeumában a Puskás Ferenc kiállítást nézhette meg, aki akarta. A színháztól indultunk, oda is érkeztünk vissza, hogy a Zolinak mondott köszönet után Debrecen felé vegyük az irányt.

A szállás elfoglalása után mindenki kapott vacsora előtt szusszanásnyi időt, majd nekiindultunk a Nagyerdőnek. Megnéztük a Békás tavat, annak környékét, többen irigykedtek a tóból feltörő szökőkutak láttán. A Kossuth Lajos Tudomány Egyetemet láthattuk kívül, belül, majd a Klinikák, a Gyógyfürdő mellett az új, lenyűgöző stadion felé vettük az irányt. A Stadion mellett az égig érő szökőkút előtt végre leülhettünk, és végig nézhettünk a magasba törő vízre festett filmet és képeket.

Másnap a szálloda idegenvezetője, Icu irányítása mellett villamosra ültünk, megismerkedhettünk a reformáció debreceni gyökereivel. A Nagytemplomban, aki akart felmehetett a toronyba, a Déry Múzeumot kívülről néztük csak meg idő híján. Jártunk az Arany Bikában is, végül a Csokonai Színháznál fejeztük be utunkat. Messze a Nagyerdő, villamossal nem annyira, gyors ebéd, utána gyerünk Hortobágyra. Láttuk, amit láthattunk, voltak közöttünk ostort csattogtatók, a hídnál 9 lyukat számolgatók, de akinek kedve szottyant kipróbálhatta a Hortobágyi csárda konyháját is. Visszaérkezve akadtak, akik megnézték a stadiont belülről, a DVSC-Bp. Honvéd mérkőzéssel együtt. Úgy kellett nekik…

Vasárnap reggeli után szedtük a motyónkat, buszra ültünk, és Nyíregyháza Sósótóra mentünk. Itt két program közül választhatott a társaság: a Vadaspark látnivalói, és a Sóstófürdő vizes csábítása között. A többség a parkot választotta, 3 órányi idő elteltével a belvárosba mentünk. Fülöp Gyuszinak köszönhetően a nyíregyházi múzeum nyugállományú igazgatója mesélt nekünk érdekesen a város történelméről.

Ezek után már csak a hosszú út várt ránk hazáig. Tájékoztattuk a jelenlévőket a HTBK közelgő programjairól, felhívtuk a figyelmüket a KEMPP nyári élményeire.

Októberben újra találkozunk, két napban Villány, Mohács a tervezett program.

Jókat ballagtunk e 3 napban, a ballagási szokások szerint fejezzünk is be:

Találkozunk!