Ismét jó nyár járhat rájuk

2017-06-27

Ismét jó nyár járhat rájuk

Megnyitották az V. Emlékparki nyarat Pákozdon, a KEMPP-ben

Amikor gyülekeztek a korán érkezettek, szél fújt, felhők cicáztak fent az égen, kissé riadt tekintetek kíséretében. De a megnyitó ünnepség kezdetére a szél elfújta a felhőket, a szél (azaz: levegő állandó mozgásban) elkísérté útjukon a felhőket, és a napsütésben többen inkább az árnyékból figyelték a fejleményeket. Dr. Görög István, a KEMPP ügyvezetője korábban kijelentette, mire kell, eltűnnek a felhők, nem lesz szél sem. És lám, lőn igaza! Így 2017. június 23-án, szombaton megnyitották a Katonai Emlékpark V. Emlékparki nyár rendezvénysorozatát Pákozdon.

A megnyitó beszédet a fővédnök, Vargha Tamás Honvédelmi miniszterhelyettes, a HM politikai államtitkára mondta. Simon György ekkor vehette át a Katonai Emlékpark Emlékérmet. Az államtitkár újabb, sikeresnek ígérkező nyarat indított útjára.

-Fontos a civilekkel való együttműködés. Idén ötödik alkalommal jöhet mindenki az Emlékhelyre, a Katonai Emlékparkba. Oda, ahol 169 éve a Magyar Honvédség katonái az első győzelmüket aratták. De itt nem csak emlékeznünk kell egy főhajtással, virággal, vagy koszorúval, hanem kötelességünk őrizni a hősök emlékét, hogy aztán mindezt átadjuk a fiataloknak. A nyári programok, a történelmet játékos formában bemutató alkalmak, a kiállítások, a katonazene ide csábíthatják az ifjakat, hogy aztán a parkban látva a lövészárkokat, az 1956-os tankot, a békefenntartók emlékművét, emlékezhessenek a múltra – mondta Varga Tamás.

Ezt követően a kiállító helyiségben dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya vezetője nyitotta meg Ismail Khayat kurd festőművész Kőbe zárt világok című kiállítását. A délutánra a koronát a Magyar Hadsereg Központi Zenekarának művészi előadása, koncertje tette fel.

– A nyár kiemelt eseményeit a zenekari programokhoz igazítottuk. A kaposvári zenekar előadását Meleg Vilmos nagyváradi színművész Arany-est előadása előzi meg (július 7), míg a légierő estjéhez a Szamár-sziget szellemkatonái című, légiesen könnyed kiállítás társul (július 21). A csajos est (augusztus 4) a veszprémi katona hölgyek, a Military Girls duó koncertjét jelenti, előtte egy üvegművész csajos anyagának a kiállítása nyílik. A záró hangversenyt az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar adja (augusztus 11), alighanem ismét emlékezetes esttel örvendeztetve meg az ide látogatókat – sorolta a programokat Görög István.

A nyártól való búcsú az ősz elején, a Honvéd fesztivál alkalmával lesz.

-Ekkor indítjuk el a 170. évfordulóra való megemlékezést. Egy éve 150 gyerek tette élővé a történelmet, szeretnénk, ha idén már 250, jövőre, az évfordulón pedig 400 fős gyereksereg tenné a maga, és mindenki számára emlékezetessé a múlt e nagyszerű napját. Szeretnénk, ha jövőre 20, 25 ezer ember érezné sajátjának az Emlékparkot, mindazt, ami itt történik! Az idei év nagy szenzációja lesz az a pillanat, amikor felavatják Miska huszár szobrát, ami építészeti bravúr. Ezzel kívánjuk a huszár nimbusz építését megkezdeni, s ennek lesz a központi alakja a messziről is jól látható óriási szobor – összegzett az ügyvezető.

Szöveg: Silye Sándor
Fotó: Kollár Endre