A nyár vége után, izgalmas szeptember előtt

2017-08-20

A nyár vége után, izgalmas szeptember előtt

Bár még „tüzesen süt le a nyári nap sugára”, és nagyon meleg, időnként kánikula van, de mégis véget ért a nyár. Legalább is a Katonai Emlékpark Pákozd nyári programsorozata. A Nemzeti Parkban ötödik éve rendezik meg az Emlékparki Nyár programsorozatot. A júniustól augusztus 20-ig tartó sorozat záró eseményét augusztus 11-én láthattuk, hallhattuk.

Délután 18 órakor Halmay Tivadar festőművész „Itt élned, halnod kell” – A jelenben élő történelem című kiállítását nyitotta meg dr. Fülöp Gyula régész, muzeológus. A kiállításon első alkalommal került bemutatásra és mutatkozott be a közönség előtt a székesfehérvári egykori királyi koronázó templombelsőről készült nagyméretű alkotás

– A történelem tettei iránt megnyilvánuló érdeklődésem indokolta a képeim témáját. Illetve az, hogy nagyfokú lokálpatrióta vagyok, ezért a megyeszékhely múltjának néhány eseménye látható festményeimen. Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Benczúr Gyula a számomra követendő művészek, a példák, ezért készítettem ebben a stílusban a képeket – mondta a festő.

Aki némi huncutságot is elkövetett az alkotásai során. Az egyik festményén a csatajelenet szereplői között, ha nagyon figyeltünk, felfedezhettük a város jó néhány jeles közéleti személyiségét, Radetzky Jenőtől kezdve Kovács Györgyig, de az egyik alakban önmagát festette meg Halmay Tivadar.

A megnyitó után, 19 órakor kezdődött az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertje. Ruff Tamás csapatával világutazásra invitálta a hallgatóságot, különböző nemzetek indulóival. Mozdultak a lábak, csattantak a tenyerek, remek hangulatot teremtettek a zenészek. Akik gondoltak a gyerekekre is, hiszen nekik is szólt a dal. Kár, hogy sietniük kellett Székesfehérvárra, mert a Királyi Napok megnyitóján feladat várt rájuk. Pedig szívesen hallgattuk volna őket még sokáig.

A ráadás dal után megállapíthattuk: ez az este (is) méltó volt a 2017-es nyári programokhoz!

De nemsokára szeptember lesz, és „nyílnak a völgyben a kerti virágok”, a Katonai Emlékpark újra megtelik emberekkel, következik a Honvéd fesztivál és a hozzá kapcsolódó rendezvények sora.

De az már egy másik történet lesz…