Ihletett percek a Katona Emlékparkban Pákozdon

2017-08-05

Ihletett percek a Katona Emlékparkban Pákozdon

Az V. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat júliusban újabb nagyszerű rendezvényekkel hívta fel magára a figyelmet. Előbb július 7-én várták az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhelyre. Meleg Vilmos nagyváradi színművész már egy éve is elvarázsolta a közönséget, a magyarság tudatot erősítő vers műsorával, most pedig Arany János előtt tiszteleghetett a közönség vele és az általa mondott versek segítségével. Hittel, pátosszal jöttek sorban az ismert, a kevésbé ismert versek, balladák. Ki, ki maga előtt morogta a veretes sorokat, senki sem csalódhatott a várakozásában.
Ezt követően a Honvéd Kulturális Egyesület kiállításának a megnyitója jelentette az este folytatását, s a katonafestők és vietnámi vendégalkotók megmutatták, milyen is „Színekben a világ”. Végül a Kaposvári Helyőrségi zenekar 60 perce lábat mozgató príma zenei összeállítása jelentette a búcsút e tartalmas és szép naptól. Július 1-én, 15-én és 29-én az „Azimutoló” fantázianevű gyermekprogram segítette a kicsiket és a nagyokat a hadtörténelmünkben, a katonai tevékenységben való eligazodásban.

Július 21-én a Szamár-sziget szellemkatonái – az első világháborús Halál-mars résztvevői, áldozatai – jelentek meg a kiállítás képein és filmen, majd a Veszprémi Helyőrségi zenekar könnyűzenéje koronázta kellemes percekkel az addigiakat.

Július utolsó péntek estéjén a Kákics együttes műsora jelentette az áhítat perceit. A zenekar az I. világháború nehéz és drámai napjait idézte meg a „Lövészárkunk menedékén, jajszó helyett szép dal fakadt” című összeállításával. Az első nagy világégés különböző frontszakaszai, köztük az isonzói, a doberdói küzdelmek dalai markoltak a szívekbe. A dalok ismertek voltak, de az ott hallott sorrendben, és a korhű dokumentumokkal kiegészítve, igazi történelmi lecke volt mindenkinek. Érezhető volt, amit a zenekarvezető, Tárnok Ákos mondott, miszerint lenyűgözte őt, őket eme időszak embersége. A legvégén hallott „Kimegyek a doberdói harctérre” kezdetű dal – amely annak a kornak, a háborúnak lett a magyar himnusza – gyönyörű volt. Főleg úgy, hogy az utolsó szavakat már zenei aláfestés nélkül énekelte a csapat, mely jó érzékkel váltogatta a zenét és a prózát, elsöprő erejű volt a hangszeres játéka, szépséges az éneke. Emlékezetes marad mindenkinek az a közel másfél óra.

Az V. Emlékparki Nyár folytatódik, s a szervezők tisztelettel és szeretettel várják az érdeklődőket a következő rendezvényekre is, melyekről a www.kempp.hu oldalon találhatnak pontos információkat.

Szöveg: Silye Sándor
Képek: KEMPP