Arcok, harcok, csaták, megemlékezés, ima, tisztelgés a hősök előtt

2017-09-24

Arcok, harcok, csaták, megemlékezés, ima, tisztelgés a hősök előtt

A VIII. Honvédfesztivál az év egyik eseménye Pákozdon, Fejérben.

Szeptember 23-án, szombaton reggel a Katonai Emlékpark, a Nemzeti Emlékhely területén kezdődött a VIII. Honvédfesztivál ünnepség sorozata. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete huszadik alkalommal emlékezett a pákozd-sukorói csata évfordulójára.

A reggel térzenével kezdődött, majd az ünnepélyes megnyitót Sulyok János, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára mondta. Hallhattuk: fontos, hogy léteznek olyan közösségek, amelyek elkötelezetten ápolják a magyar katonai hagyományokat. Elhangzott: Székesfehérvár fejlesztési tervével összhangban cél, hogy a Nemzeti Emlékhely tovább fejlődjön, mind az infrastruktúra, mind a rendezvények tekintetében.

Sulyok János és Szabó István vezérőrnagy megkoszorúzták a Szabadságharc emlékművét. Utána a Magyar Királyi Kardforgatók rendje kardját suhogtatta, megcsodálhattuk az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi 106. Önálló Honvéd Tüzérüteg, a Magyar Királyi Szent István 3. honvéd gyalogezred, az MN MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör bemutatóját. Délre az addig jó idő fokozatosan romlott, a Military Girls még befejezhette műsorát, de Matus Mihály tárogatóművész már nem, elmosta az eső. Ő a sátorban ebédelőknek fújta… Napközben a Bella Italia Múzeum és Bödő Viktória fotóművész kiállítása is látnivalót jelentett.

Kora délután aggódtunk, mi lesz, lesz csatabemutató? A szürke ég nem sok optimizmusra adott okot, a hideg sem sok reményt keltett. Görög István, a KEMPP ügyvezetője elmondta, az időjárást nem tudják befolyásolni, a fiatalok a múlt megjelenítéséhez beöltözve, de esőkabátban várták a lehetőséget, hogy megmutassák, mit tudnak, mit tanultak. Aztán döntöttek: megtartják a bemutatót!

Ezt az időjárás is támogatta, mert amikor délután 3 órakor megelevenedett a múlt, kezdetét vette a csata, Jellasics bán seregéhez hasonlóan a felhők is megfutamodtak. Előbb Oláh László, majd Hermann Róbert történész magyarázták mi, miért történik. Csatakiáltások közepette előbb a kisebbek, majd a hagyományőrzők vívták meg harcukat. Kard csattogott, ágyúk dörögtek, puskák puffantak, gyalogosok támadtak, védekeztek, huszárok sarkantyúztak, osztrák lovasok menekültek, majd egy órányi színes kavalkádot tapsolhatott meg a végén a hálás publikum.

Este a Sukorói Református Templomban megemlékeztek a Sukorói Haditanács 169. évfordulójáról, ökomenikus imát mondtak a szabadságharc hőseiért. Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, a település polgármestere köszöntőjét követően Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, államtitkár, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédét követően a Honvéd Férfikar műsora tette felejthetetlenné az estét, Kodály és Erkel dalokkal. A többi között Bánk bán áriája kórus átiratának a csodáját is fokozni tudták, a Háry János című daljáték toborzójának a kórus változatával. A nap méltó volt az eseményhez a néha borongós időjárás ellenére is!

De persze, a programok hömpölyögnek, hömpölyögtek tovább. Szeptember 24-e, a vasárnap a családoké, melyeknek idősebb tagjaira, mint a katona emlékek átadóira várt fontos feladat. Délután a Burján Zsigmond rendezte Csak még egyszer előre! című film forgott.

Szeptember 25-én az általános iskolások honvédelmi csapatversenye után 26.-án a hagyományos Számháború program, haditorna a nap dísze.

Kész a csatára a sereg címmel ifjúsági honvédelmi nap lesz szeptember 27-én az Emlékparkban.

Egy nappal később a hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében.

Az egész heti programok koronája a szeptember 29-i nap. A Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen megemlékezésre kerül sor az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére és felavatásra kerül Miskahuszár szobra a település határában. (SiS)