A HTBK Székesfehérvári Szervezetének tíz éve

2004-11-09

A HTBK Székesfehérvári Szervezetének tíz éve

A baráti köri mozgalom Székesfehérvárott már 1994-ben ismert volt, mégis egy évet várni kellett a folytatásra. 1995 kora tavaszán Antalfia Jenő – aki a HTBK alakulásától az első ellenőrző bizottsági elnök volt Budapesten – kezdett hozzá a szervezet alapításának előkészületeihez. Több személyt felkeresett és kezdeményezte a szervezet alapítást, így jött létre egy előkészítő bizottság Dr. Gyuricza Béla és Balsay István országgyűlési képviselők mellett Kollár Endre és Görög István urak részvételével.

Az „alapítók” megfogalmazták a fehérvári szervezet célkitűzéseit, e mellett átvették a Budapesten alapított szervezet „Felhívását” és kezdeményezték, hogy a Honvédelem Napján a civilek köszöntsék a katonákat. Az ünnepi estre május 18-án került sor, országos hírű neves személyek és a fehérvári polgárság színe java jelenlétében Mécs Imre úr, az OGY Honvédelmi Bizottságának elnöke, a Baráti Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket és az alakuló kezdeményezést, majd Mécs Károly, a szervezet választmányi tagja szavalt és a Honvéd Együttes kórusa adott felejthetetlen műsort. A megjelentek közül 25 fő írta alá a belépési nyilatkozatot, és döntött úgy, hogy megalakítja a Baráti Kör helyi szervezetét.

1995. július 1-jén alakuló közgyűlésen az alapítók programot alkottak, alapszabályt fogalmaztak és vezető szervet választottak. A szervezet elnökéül Dr. Gyuricza Béla, alelnökének Dr. Malasits András, titkárának Görög István, titkárságvezetőnek Kollár Endre, gazdasági felelősnek Sulyok János urakat választotta. Az alapítást követően a választmány nagyon aktív munkával látott hozzá a szervezet stabil alapjainak lerakásához, döntött abban, mindenkor törekedni fog arra, hogy szervesen fejlődjön, ne térjen el az alapítói szándéktól — azaz minden erejével segítse a polgárok körében a haza védelme fontosságának elismertetését, a védelemben központi szerepet betöltő katona életének bemutatását és áldozatos munkájának elismertetését. A katonaszerep jobb megismerése elválaszthatatlan a katonai hagyományok ápolásától. E tekintetben a térségünk katonai emlékeinek népszerűsítése áll munkánk fókuszában.

Céljaink megfogalmazása és folyamatos pontosítása aktív viták során történt, eredménye pedig az lett, hogy tagságunk többsége igen aktívan szervezte annak végrehajtását is. Ősszel megrendeztük az első találkozót a honvédelem és az önkormányzatok vezetői számára Pákozdon, a honvédelem aktuális kérdéseiről. A tanácskozáson alig két tucat résztvevő volt jelen, de annak újszerűsége, tartalma, színvonala elismerést és nagyon kedvező visszhangot váltott ki. A jelenlévők is egy folyamat kezdetének látták az eseményt és emlékére egy fát ültettek.

Baráti köri estéken vitattuk meg a magyar honvédelem előtt álló feladatokat, a délszláv-válság kezelésétől a partnerség a békéért kezdeményezésig. Tagjaink részt vehettek a Cooperativ Light gyakorlat bemutatóján is. A kedvező visszhang hatására egyre többen érdeklődtek munkánk iránt és csatlakoztak szervezetünkhöz. Decemberben Péterffy Attila úr alapító tagunk – a Vörösmarty Színház akkori igazgatója – kezdeményezésére megrendeztük az első évzáró baráti találkozót. A rendkívül meleg hangulatú baráti esten Dr. Gyuricza Béla elnök úr már a taglétszám és a szervezet eredményeinek látványos növekedéséről számolhatott be, majd a színház fiatal művészei köszöntötték tagjainkat. A műsort követő beszélgetésen fogalmazódott meg az 1996. év fő akciójának a terve is, szervezetünk összefogásával egy delegáció köszöntse a magyar katonákat akik a boszniai békefenntartásban fognak résztvenni.

1996 kora tavaszán már azt jelenthettük, hogy kilenc hónap alatt szervezetünk taglétszáma megduplázódott és összetétele biztosítja számunkra, hogy minden tervezett akciónkat eredményesen végre tudjunk hajtani, ezért minden javasolt programot „Cselekvési tervbe” foglaltunk, időpontot és felelőst rendeltünk mellé. A végrehajtás során döbbentünk rá igazán arra, hogy milyen nagy erőt képviselünk, ha összefogunk.

Májusban a város szívében rendeztük meg a „Fehérvár és katonái” rendezvény sorozatot. Egy délutánt betöltő nagyon színvonalas programban szerepelt általános és középiskolai vetélkedő, amelyet Mátay Balázs barátunk segítségével közvetített a Fehérvár Rádió és így megsokszorozta a résztvevők számát. Fórum volt a Városházán Végh Ferenc tábornok és Gyarmaty István helyettes államtitkár részvételével, amit a Fehérvár Televízió is közvetített, miközben a belvárost az általunk szervezett szabadtéri programok hangjai töltötték be. Este a Vörösmarty Színházban telt ház előtt köszöntötték Székesfehérvár vezetői a KATONÁT. A rendezvényt követő fogadáson Jozef von Ferenczy szavait idézve „felemelő érzés” látni a szervezés profizmusát, a rendezvény hatását. Május 20-21-én széleskörű társadalmi összefogás eredményeként Fejér megye közgyűlése elnökének vezetésével 50 fős delegáció látogatott Okucaniba, a Magyar Műszaki Kontingens táborába, ahol szakadó esőben szabadtéri színpadon bemutatott fergeteges műsorral köszöntötték a Vörösmarty Színház művészei a katonákat.

Brunner Márta mondta az előadást követően, hogy az általunk szervezett kirándulás során megtanulta becsülni a magyar katonát, mivel látta, hogy mit tettek ők, és érezte azt a miliőt, amiben egy háborút követően dolgozni kellett. A delegációban résztvevő sajtóképviselők által készített és bemutatott anyagok mindegyike nagy elismeréssel szólt a látottakról és szervezetünk munkájáról.

Lényegében 1996-tól alakult ki szervezetünk programjának két súlypontja, a májusi székesfehérvári nagyrendezvény és szeptemberben Pákozdon a csata napjához kapcsolódó programsorozat. A kettő között zajlanak a baráti köri estek, és elsősorban a tagság számára szervezett rendezvények: kirándulások, vetélkedők, koszorúzásokon, gyakorlatokon való részvétel.

Emellett a szervezet választmánya folyamatosan elemezte a szervezet helyzetét, kereste – kutatta az előrelépés lehetőségeit. 1997 nyarára úgy láttuk, hogy a Baráti Kör munkájának színvonala és eredményessége, a környezetére gyakorolt hatása túlnőtt a csupán baráti jellegen, ezért a – hatását erősítendő törvényi feltételek fennállása esetén – megcélozza a közhasznúság elérését. A jövőbeni feladatának az addigi feladatokon túl a fiatalság hazafias és honvédelmi tárgyú érdeklődése felkeltését, hazánk euro-atlanti elkötelezettségének erősítését, megértetését és elfogadtatását tekinti. 1998. tavaszán a szervezetünk „Közhasznú társadalmi szervezet” minősítést szerzett a fent megfogalmazott célok végrehajtására.

Szervezetünk felhívást fogalmazott meg és juttatott el Fejér megye polgáraihoz, amelyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójához csatlakozva közös ünnepségre szólított fel, és kezdeményezte a Pákozd-Sukorói csata 150. évfordulójának kiemelt ünnepként történő kezelését. Ezzel párhuzamosan fogalmazódott meg az emlékmű környezetének fejlesztési szükségessége is. Egy olyan emlékhely kialakításáról gondolkodtunk, amely lehetőséget adna az oda ellátogatóknak arra, hogy gondoljanak az 1848-as hősökre és azon túl a magyar katonára, aki mindenkor az ország pillanatnyi érdekeinek megfelelően, hősiesen helyt állt, és helyt áll. Egy előadóterem szükségessége fogalmazódott meg, ahol egy iskolai osztály is le tud ülni, és megbeszélhetik a látottakat.

A csata emléknapja megszervezésére alakult bizottság Warvasovszky Tihamér vezetésével megfogalmazta és kilenc hónap alatt megvalósította a felhívásban rögzített célt, 35 ezer fő ünnepelt együtt. A rendezvényen megjelent Göncz Árpád államelnök úr elismerően nyilatkozott a látott szervezésről, és az alakuló emlékhelyről. A rendezvényen megjelent honvédelmi vezetőkön túl jelen voltak a Baráti Körök vezetői is, így Gyuricza úr kezdeményezésére lehetőség nyílott arra is, hogy Lovasberényben bemutatkozhassanak a szervezetek. A honvédelmi vezetés nagy figyelemmel hallgatta a rövid beszámolókat, és azon szándékukat is kifejezték, hogy a Baráti Körökre a jövőben még nagyobb szükség lesz.

1998. nyarán Dr. Gyuricza Béla elnök urat politikai államtitkárrá választották, így 1999. márciusában már nem jelöltette magát a szervezet négy évente esedékes tisztújításán. Szervezetünk közgyűlése március 12-én – hazánk NATO taggá válásának napján – Warvasovszky Tihamér urat, Székesfehérvár polgármesterét választotta meg elnökének.

Tagságunk kifejezve alapító elnökünk iránti tiszteletét, őt szervezetünk örökös elnöke címmel tüntette ki. Sajnos, a sors nem volt hozzá kegyes, pár hónappal 60. születésnapja után hosszantartó betegségben elhunyt. Emléke megőrzésére szervezetünk kezdeményezésére, támogatók segítségével emléktáblát állítottunk a pákozdi emlékhelyen.

1998-ban szervezetünk közgyűlése kezdeményezte, hogy a baráti köröknek jobban össze kell fogniuk, erősítve egymás hatását. A budapesti közgyűlésen tételesen is megfogalmaztuk egy országos szövetség megalakításában való érdekeltségünket.

2000-ben alkotó közreműködésünkkel megalakult a szövetség, amelynek egyik alelnöke szervezetünk elnöke lett, valamint a választmány tagja Görög István titkár úr is. Nagy tisztességnek tartjuk, hogy néhai elnökünkről nevezte el a szövetség a legmagasabb kitüntető címet is, a Gyuricza-emlékgyűrűt. E kitüntető címet első alkalommal 2002-ben Görög István úr vehette át.

A 2000. évben a millennium jegyében szerveződött, a honvédelmi vezetés által meghirdetett pályázaton elnyert forrás segítségével meg tudtuk kezdeni a korábban elgondolt pákozdi fejlesztés megvalósítását. Szeptemberi rendezvénysorozat részeként átadásra került – félig készen – a kiállítóterem és benne az első kiállításunk. 2001. évben ezt a kiállítást már több mint tízezren látták. Pályázati és egyéb források felhasználásával az év szeptember végén elkészült a teljes kiállító-, előadó- és vendéglátó terület. A kialakítással egyidőben azonban olyan mértékben leromlott az Emlékmű állaga, hogy annak felújítása halaszthatatlanná vált. Mivel más szervezetek kezdeményezései elmaradtak, szervezetünk fordult felhívással a megye és az ország polgáraihoz segítségért. Jótékonysági bemutatót szerveztünk, gyűjtöttünk és megalakítottuk a Pákozdi Emlékmű Bizottságot. Munkánk eredménye is benne van abban, hogy 2002. májusában közel 15 millió Ft felhasználásával elkészült és újraavatásra került az Emlékmű. A sikeren felbuzdulva az emlékmű bizottság átalakult Emlékhely Bizottsággá és azt a célt tűzte maga elé, hogy pár év alatt kialakítja a pákozdi Nemzeti Katonai Emlékhelyet.

Az iskolák közösségei számára szervezendő programokat mutattuk be a Történelemtanárok Országos Szövetségének közgyűlésén.

Az elért eredményeket a látogatók sokasága is igazolja, 2003. évben az emlékhelyen közel százezer látogató fordult meg, közülük közel ötven ezren a mi kiállításunkon keresztül is megtapasztalhatták a magyar katonák helytállását a különböző béke missziókban. A kiállítás megnyitóján megjelent Juhász Ferenc miniszter úr is.

Az elmúlt kilenc befejezett évet követően büszkén mondhatja el minden baráti köri tag, hogy ha céljainkat tekintjük, azokat helyesen választottuk meg. Hazánk már ötödik éve NATO tag, és ma már az európai közösség teljes jogú tagja. Katonáink valóban egyenruhás állampolgárok, a civil társadalom integráns részei, professzionalisták. A hazafiság ma sem eldobandó avit intézmény, és tudjuk, a jövőben sem lesz az, így hát bátran nézünk az újabb évek elé, van/lesz mit tennünk!