Pákozdi katonai emlékhely

2004-11-09

Pákozdi katonai emlékhely

Az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Sukorói csata emlékhelye az 1951. évi felavatástól különös szerepet töltött be a honvédelem eszméjének közvetítésében. A Magyar Néphadsereg napjaként kiemelt jelentősége volt a hadsereg életében, de ezzel párhuzamosan jelentős szerepet töltött be a fiatalság nevelésében is. A népszerű kiránduló helyre évente sok ezren látogattak el.

A rendszerváltást követő években a Magyar Honvédség már nem tekintette kiemelt ünnepe színhelyének az emlékhelyet, ami azonban továbbiakban is fontos szerepet töltött be a fiatalság országlátogató úticéljai sorában.

1998-ban a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kezdeményezésére megrendezett emlékünnepségen több mint 30 ezer fő vett részt.

A kiállítóterem avatásaAz emlékmű állaga 2001. évre annyira megromlott, hogy felújítása halaszthatatlanná vált. A Baráti Kör felhívással fordult az ország polgáraihoz, hogy adakozzanak a felújításra. Az adományok gyűjtését is magára vállaló társadalmi szervezet számláján 2002. májusára összegyűlt a felújításhoz szükséges forrás. Az emlékmű újraavatására és felszentelésére 2002. május 21-én került sor.

A kiállítóterem avatásaA pákozdi emlékhely fenntartására és folyamatos fejlesztésének támogatására 2002. szeptember 29-én megalakult a Pákozdi Emlékhely Bizottság, amelybe tizenegy szervezet tömörült: a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fejér Megye Közgyűlése, Pákozd Község Önkormányzata, Sukoró Község Önkormányzata, Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, Don-kanyar Kápolna Alapívány Kuratóriuma, Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Rt., Egyesület Fejér megye Falusi Turizmusáért, HTBK Országos Szövetsége valamint a HTBK Székesfehérvári Szervezete.