Ünnepi külsőségek között rendezték meg a tizenegyedik Honvéd Bált Székesfehérváron

2010-02-24

Ünnepi külsőségek között rendezték meg a tizenegyedik Honvéd Bált Székesfehérváron

Ebben az évben a báli alkalmat a Videoton Oktatási Központban rendezték meg. A mesteri installációknak és díszítésnek is köszönhető, hogy igazi ünnepi környezet fogadta a meghívott vendégeket.
A rendezvényt a helyőrségi zenekar fúvósainak díszjele, és impozáns ünnepi tánc nyitotta meg, amelynek fellépői valamennyien a honvédség civil alkalmazottai és hivatásos állományú beosztottjai voltak. Az ünnepélyes megnyitó szemmel láthatóan elbűvölte a báli vendégeket.
– Kettős minőségben is köszönthetem Önöket. Egyrészt az Összhaderőnemi Parancsnokságnak otthont adó város polgármestereként, másrészt a Székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökeként – ezekkel a szavakkal üdvözölte a közönséget Warvasovszky Tihamér. Egyúttal köszönetét fejezte ki a jelen lévő magas rangú katonai elöljáróknak, hogy segítik a HTBK munkáját közös céljaik megvalósításában. Mindez bizonyítja, képesek közös erővel a fiatalok hazaszeretetre nevelésnek ügyét elérni.
A polgármester a sikeres összefogás további eredményeként az értékteremtést nevezte, példaként a hamarosan felavatásra kerülő Pákozdi Katonai Emlékhelyet említve. Köszönetét fejezte ki azon támogatóknak, akik anyagiakban és erkölcsiekben egyaránt segítik a barát kör munkáját.
Benkő Tibor altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a rendezők, szervezők és támogatók munkáját köszönte meg egy feledhetetlen báli rendezvény létrehozásáért. A honvédség és társadalom közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy ez elengedhetetlen a katonák számára. Kívánta, hogy az est ne csak példája, hanem eredménye is legyen ennek az együttműködésnek.
A köszöntők elhangzása után a bált Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg. Mint fogalmazott: a honvédség a magyar tárdadalom egyik legelismertebb intézménye, ezért ma katonának lenni rendkívül tiszteletre méltó cselekedet, s a honvédségben szolgálatot teljesíteni katonaként egyike a legszebb feladatoknak.
– Vannak dalaink, verseink és drámáink, amelyek nagyon pontosan kifejezik azt, hogy milyen nemes a katonai hivatás. Ezt így gondolják mindazon magyar állampolgárok, akik itthon vagy külföldön találkoznak a magyar katonával, de így gondolják világszerte azok is, akik megismerkednek az önök teljesítményével.
Végezetül büszkeségének adott hangot azért, hogy miniszterként magyar katonákkal dolgozhat együtt. Mind azt, amit közösen megalkottak, a Magyra Köztársaság javára, és a Magyar Honvédség dicsőségére teszik.
A rendezvény további szakaszában a Honvédegyüttes zenés műsora következett, majd a talpalávaló muzsikáról a Dimenzió együttes gondoskodott. A finom ételkülönlegességek mellett tombola is várta a vendégeket. Az est háziasszonya Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház művésze volt.
Az érdeklődők megszemlélhették a honvéd hagyományőrzők a magyar honvédség történelmi díszegyenruháiból a helyszínen rendezett tárlatát.

Szöveg és fotók: Szűcs Gábor