Honvédfesztivál 2012

2012-10-16

Honvédfesztivál 2012

Amikor a ráfordításainkat és az eredményeinket mérlegre tesszük, akkor van még egy összetevő, mely befolyásolta és befolyásolja az előző és jövőbeni vállalásainkat, s ez pedig az a kötelesség, mely honvédő hagyományaink őrzéséhez, a hadtörténelmünk népszerűsítéséhez és katonahőseink emlékének ápolásához kötődik. Különös hangsúlyt kap ez itt Pákozdon, a magyar honvédsereg lőporszagú szülőhelyén, a hadtörténelmünket szemléletesen bemutató Katonai Emlékparkban.

A Honvédfesztivál legfőbb célja az volt, hogy méltó emléket állítson az 1848. szeptember végi eseményeknek, s életkor szerinti célcsoportokat külön-külön is megszólítva, illetve egy nagyszabású tömegrendezvénnyel szolgálja a hadtörténelmünk elmúlt 164 évének széleskörű megismertetését, népszerűsítését.

Az első programunk az általános iskolás korosztálynak szólt. A székesfehérvári István Király Általános Iskolával együttműködve és annak a területén került megrendezésre az Ifjúsági Honvédelmi Verseny. Az érdekes és izgalmas verseny elméleti és ügyességi feladatait legsikeresebben – a tíz általános iskolai csapat közül – a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 5 fős egysége oldotta meg.

Másnap, szeptember 26-án, a honvédelmi nevelés elméleti és gyakorlati kérdéseit tekintettük át egy konferencia keretében. A rendezvényünk helyszíneként az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumot választottuk, ahol 3 éve folyik a „Katonasuli” program, melynek keretében választható érettségi tantárgyként oktatják a katonai alapismereteket. A mintegy 40 résztvevő érdeklődve hallgatta a Honvédelmi Minisztérium és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törekvéseit, az iskolák gyakorlati tapasztalatait, az elméleti szakemberek álláspontjait és a honvédelmi nevelésben részt vállaló civil szervezetek eredményeit és szándékait bemutató előadásokat, hozzászólásokat. A tanácskozás – melyről később részletes összefoglaló is készül – legszembetűnőbb és első eredménye az volt, hogy a résztvevők megerősítést kaptak, hogy az ifjúság hazafias-honvédelmi nevelése kiemelt fontosságú feladat, melynek sikere az abban résztvevők összefogásán múlik.

Szeptember 27-én a számok vették át a főszerepet a Mészeg-hegyen, hiszen általános és középiskolás diákok számháborúztak egy nagyszabású program keretében. A Zánka – Új Nemzedék Központ szakembereinek vezetésével csaknem 200 diák vetette magát a küzdelembe, mely a számháború klasszikus szabályai szerint, de számtalan újszerű elemmel kiegészítve zajlott.

Másnap délelőtt a Honvédségi Sportszervezetek Országos Szövetsége rendezett Pákozdon, egy összetett és kemény fizikai kihívást jelentő honvédelmi járőrversenyt. Úgy gondoljuk, hogy a helyszínválasztás jól tükrözi, hogy Pákozd egyre meghatározóbb elemévé válik a honvédelmi nevelésnek, a katonai programoknak.

Ugyancsak szeptember 28-án került sor a korabeli Haditanács újszerű felújítására, melynek keretében a Pákozd-Sukorói csata sorsáról határozó tanácskozás helyszínén, a sukorói Református templomban hangzottak el köszöntő és méltató gondolatok, imádságok, valamint a Honvéd Együttes férfikarának felemelő hangzású közvetítésében csodálatos dalok.

Az est sötétjét a pákozdi 48-as Emlékműnél felsorakozottak fáklyáinak fénye törte meg, és a település főútvonala mentén állított emlékhelyre koszorúk és friss virágok kerültek.

Szeptember 29-e a csata emléknapja, a Honvédfesztivál kiemelkedő, központi eleme. A hétvége nyugalmában lassan ébredező Pákozd falu csendjét, a Helyőrségi Zenekar térzenéje törte meg, mely sokakat vonzott ki az utcákra, majd a Katonai Emlékparkba is. Reggel 9-kor az Obeliszk tövében felsorakozott hagyományőrzők, katonák és érdeklődők hallgatták a Pákozd Község és a Szárazföldi Haderő Napja megnyitását jelentő köszöntő gondolatokat. 10 órakor – Vargha Tamás úr, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke gondolatai segítségével – Dr. Gyuricza Bélára, a HTBK örökös elnökére, a katonára és közéleti személyiségre emlékeztünk. A központi ünnepség során Dr. Cser- Palkovics András úr, a HTBK székesfehérvári elnöke méltatta az ünnepet, emlékezett a 164 évvel ezelőtt történtekre, a hadtörténelmünk kiemelkedő eseményének hőseire. A koszorúk sokasága jelezte, hogy nem csak a szervezők, hanem még nagyon sokaknak fontos ez az ünnep, a közös emlékezés.
Néhány száz méterrel távolabb, a domb aljában zajlott a „Csatatéri sokadalom”, mely nem csak a nevében volt sokadalom. Programok sokasága, nézelődők és érdeklődők tömege igazolta vissza, hogy érdemes és szükséges felidézni a Pákozdi csatát, s az azóta eltelt időszakot.

Másnap a sport volt a központi esemény, hiszen Székesfehérváron az ifjúsági párbajtőr vívók, Budapesten pedig a NATO Futófesztivál résztvevői mérették meg magukat. Közös a két programban, hogy mindkettő a HTBK Székesfehérvári Szervezete, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely közreműködésével valósult meg. A NATO futáson került bemutatásra és a futók számára átadásra a „Mi a NATO?” című, magyar nyelvű kiadvány, melynek megjelentetésére a NATO központ ismét a HTBK Székesfehérvári Szervezetét kérte fel.

Összességében kijelenthetjük, hogy a Honvédfesztivál-2012 rendezvényei sikeresek voltak, méltóak a 164 esztendővel ezelőtti dicső események felidézéséhez. A résztvevők magas száma pozitív visszaigazolás volt a szervezők számára, de ezzel együtt azonnal ott van a gondolkodásunkban a „hogyan tovább?” kérdése. Jövőre kerek évfordulót ünnepelhetünk, hiszen 165. évfordulója lesz a sukorói Haditanácsnak és a Pákozd-sukorói csatának. Ez külön emeli a kötelességünk fokát, de egyben a felelősségünket is. Ez az év is bebizonyította, hogy komoly anyagi háttér nélkül nem lehet méltó programot szervezni. A civil szervezetünk ebben az évben is erőn felül teljesített, s szinte az utolsó forintjainkat is a rendezvényekbe öltük. A jövő évet csak támogatókkal együtt tudjuk végigcsinálni, melynek érdekében elhatároztuk a „Támogatójegy” árusítását, melyről bővebben a HTBK és a KEMPP honlapjain bővebben is olvashatnak. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy ha lehetősége van és fontosnak érzi a jövő évi rendezvény megszervezését, akkor anyagilag is segítse azt, akár a támogatójegy megvásárlásával, akár más módon.

2013-ban is szeretnénk köszönteni Önöket a Honvédfesztiválon!

Oláh László