A pákozdi csata mérföldkő volt

2014-09-27

A pákozdi csata mérföldkő volt

„A pákozdi csata mérföldkő volt a modern, demokratikus Magyarország megalkotásában” − mondta Fucsku Sándor vezérőrnagy szeptember 27-én, szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a szárazföldi haderőnem napja alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, hogy minden egyes országnak és népnek vannak mérföldkövei. A pákozdi csatára is ilyen mérföldkőként tekinthetünk, hiszen meghatározta a további sorsunkat, azt, hogy hogyan fog fejlődni hazánk a jövőben.

„A szárazföldi haderőnem nem is ünnepelhetne méltóbb helyen, mint itt, Pákozdon. Hiszen Pákozd egy olyan hely, amely a magyar történelem egyik legfontosabb eseményéhez kötődik” − mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: az 1848-49-es szabadságharc során itt zajlott egy olyan nagy jelentőségű csata, mely ugyan méreteiben és veszteségeiben nem volt olyan jelentős, mint más, a szabadságharc alatt megtörtént összecsapások, viszont következményeiben sokkal nagyobb hatást gyakorolt az ország és a Magyar Honvédség fejlődésére. „Ebben az időszakban nevezték katonáinkat először honvédnek, ezt a tradíciót folytatjuk mi is” − emelte ki Fucsku Sándor.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a szárazföldi haderőnem napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „Önök áldozatkész, odaadó szolgálattal, elismerésre méltón teljesítik kötelességüket. Kiváló munkájuk eredményeként a haderőnemük sikeresen tölti be meghatározó szerepét az ország fegyveres védelmében, szövetségi feladataink végrehajtásában” − fogalmazott levelében Benkő vezérezredes.

A rendezvényen Fucsku Sándor vezérőrnagy elismeréseket adott át, majd hivatalosan is megkezdődött az immár ötödik alkalommal megrendezett Honvédfesztivál. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is látványos dinamikus és statikus programokkal mutatkoztak be a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatai, amelyek mellől nem hiányoztak a különböző korszakokat megelevenítő hagyományőrzők sem. A középkori egyenruhákról a székesfehérvári I. András Lovagrend csapata gondoskodott, akik a korabeli párbajokat is megelevenítették a nézők legnagyobb örömére. Volt 48-as huszárbemutató is, valamint első és második világháborús hagyományőrzők is szórakoztatták az érdeklődőket.

A Magyar Honvédség is felvonultatott számos harcjárművet, illetve a vegyivédelmi zászlóalj katonái technikai bemutatóval, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj egyenruhásai pedig látványos csatatéri bemutatóval készültek. A színpadon többek között a Pákozdi Népdalkör gondoskodott hangulatos népzenéről, de fellépett a Lengyelországból érkezett Wegerksa Gora kórus és a Pákozdi Napraforgók Néptáncegyüttes is.

A cikk forrása: honvedelem.hu