Megnyílt a A NATO ballisztikus rakéták elleni védelme című kiállítás

2014-10-05

Megnyílt a A NATO ballisztikus rakéták elleni védelme című kiállítás

DSC_0020

Október 3-án délután 14 órakor került megnyitásra a NATO ballisztikus rakéták elleni védelméről szóló kiállítás. A NATO-főtitkárság által elkészített és delegált kiállítás első magyarországi állomása a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely lett.

A kiállítás megnyitása alkalmából Dr. Görög István ügyvezető elmondta, hogy a kiállításnak különös jelentőséget ad az aktuális témán túl az a tény, hogy a Parkban működik a NATO tájékoztató pontja, amelyet az elmúlt öt esztendőben közel százezer fő látott, és a Park munkatársai állandó segítői a budapesti NATO-futás programnak.

A Katonai Emlékpark és a Honvédség és Társadalom Baráti Köre közösen készítette el és jelentette meg a „Mi a NATO” és a „Fókuszban a NATO” című kiadványokat, amelyek mint egyetlen magyar nyelvű anyag szolgálja az Észak-atlanti Szövetség jobb megismertetését.

Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka megnyitójában hangsúlyozta, hogy nagy jelentőségűnek tartja a Katonai Emlékparknak a katonák múltját bemutató tevékenységét. Külön is örül annak, hogy a NATO ballisztikus rakétavédelmi programjának bemutatásával a Park a jelen és a jövő kiemelkedő katonai kérdésére is felhívja a figyelmet.

Elmondta, hogy a közelmúltig a NATO beosztásában is foglalkozott a ballisztikus rakéták elleni védelem kérdéseivel. A tablókon látható prezentációk jól szolgálják, hogy a közvélemény jobban megismerje ezt a problémakört.

Takács János, Pákozd nagyközség polgármestere köszöntőjében elismerését fejezte ki a kiállítás előkészítéséért, és külön kiemelte, hogy a kiállítás a jövő célkitűzéseivel is foglalkozik, hiszen a bemutatott módszer teljes kiépülésére a 2015―2018 közötti időszakban kerül sor. Megköszönte a katonák áldozatos munkáját is.

A rendezvényen bemutatásra került a NATO ― Ballistic Missile Defence Overview című film is.

 A képgalériát itt megtekintheti.