HTBK. 16 országos találkozó

2017-09-24

HTBK. 16 országos találkozó

Honvédség és társadalom, a barátság jegyében
Szentesen rendezték meg a HTBK 16. országos találkozóját

Szeptember 15-17 között rendezték meg Szentesen a Honvédség és Társadalom Baráti Körök 16. országos találkozóját. A jelenlévőket két helyen szállásolták el, a nagyobbik rész Csongrádon, a Tisza Hotelben, a kisebbség Szentesen, az Antal-tavi fogadóban lakott. Az utóbbiak jobban jártak…

Pénteken késő délután találkozott a két csapat a hangulatos Antal-tavi fogadó és horgász paradicsom helyszínén. A szervezők, élükön Túri Andreával, Móra Józseffel, a helyi HTBK elnökével csupán egyet akartak e programmal: ismerkedjenek egymással a jelen lévők, és érezzék jól magukat. Az egyik bográcsban birkapörkölt rotyogott, a másikban a híres szentesi lecsó főtt. A birkapörkölt remek volt, Gede Zoli Mosonmagyaróvárról elmondta, ilyet még soha nem evett, de most kétszer is vett belőle. A lecsó is ízlett, a csongrádi borászok cabernet sauvignonja vígan szánkázott az ételek nyomába. Ismerkedhetett mindenki mindenkivel, az asztaltársaságok sűrűn cserélték egymást, Kovács István vezérőrnagy szóba elegyedett mindenkivel, de Szelekovszky Ernő, a HTBK elnöke, és Gereben András ügyvezető titkár is adott, és kapott néhány szép szót másoknak, másoktól.

Szombaton az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred fogadta a HTBK katonáit és civiljeit. Bartók Gábor alezredes, törzsfőnök elmondta, amit lehetett, és amit tudni illik. Ezt követően a búvárok különös világba tekinthettek be a jelen lévők. A bemutatók után a laktanya múzeuma adott látnivalót. A társaság megkoszorúzta a Damjanich szobrot, majd ebéd, és a busz máris Szentes belvárosába vitte a csapatot, itt kötetlenül ismerhettük meg a nyugodt, és szépséges város látnivalóit. Délután rendezték meg az éves közgyűlést. Varga Márta és Csiszár György szépséges blockflöte játéka után a kötelező köszöntőket követően Túri Andrea érzelmekkel dúsítva beszélt a Szentesi Baráti Kör 20 évéről. Dr. Tálas Endre gondolatai a biztonságról érdekesek voltak, kiemelte, hogy a valóság és a lehetőségek közelítésében nagy szerepe lehet a baráti körnek. Kovács István vezérőrnagy a helyieket nagyon is érintő és foglalkoztató tiszai árvizekről, a védelemről tartott tájékoztatót. Móra József bezárta a közgyűlést és mindenkit invitált a „bázisra”, az Antal-tavi élményközpontba, születésnapi zsúrra. Keretes történetet élhettek át így a baráti körök küldöttei, hiszen ugyanott kezdték és fejezték be a találkozót, mégpedig ugyanúgy, hasznos beszélgetésekkel, és tapasztalatok cseréjével.

-A szentesiek 20. évfordulóját ünnepeltük e rendezvénnyel, jövőre folytatás a 15 éves Táborfalva baráti körnél. A HTBK 1994-es megalakulása óta, ami Nemeskürty István tanár úr és Gyuricza Béla kezdeményezésének köszönhető, gombamódra szaporodtak az egyesületek. Szerencsére ma már Erdélyből, a Felvidékről, és Kárpát-aljáról is vannak HTBK köreink. Negyvennyolc egyesületünk van, rövidesen ötvenen leszünk. Most alakul az új csoport Délvidéken, az 50. baráti kör pedig Erdélyben kezdi meg működését. Az idei találkozón jó volt, mert a szakmai tapasztalatok, eszmecsere mellett új barátságok szövődtek. Ami a közeljövőt illeti: hallottuk, a HTBK csoportjaival számolnak biztonságpolitikai szempontból, így ennek igyekszünk eleget tenni. Megkezdjük e téren is a munkát, jövőre már szeretnénk eredményekről beszámolni – foglalta össze a két nap tanulságait Szelekovszky Ernő elnök.

Aki beszélt a fehérváriakról is. Elmondta: példaértékű a munkájuk, hiszen tevékenységük túlmutat a megyeszékhely határain, Erdélyben, Szlovéniában, Olaszországban is nyomot hagytak már. Követésre méltók a Hazafiság iskolája rendezvényeik, a Mindenünk e zászló rajzpályázat, az Emlékparki Nyár, a közösség építő munkájuk, és a napokban megrendezésre kerülő VIII. Honvédfesztivál.

Ami pedig Szentest illeti: köszönetet érdemelnek e két napért. Persze, mondhatjuk, könnyű nekik, hiszen mint tudjuk: van egy Mórájuk és Bartókjuk is…